I. Nufolk Fesztivál

Írta: Antal Beatrix.

December 28-29-én egy vadiúj fesztivál születésének lehetünk szem- és fültanúi a Millenáris Fogadóban, ahol a két nap alatt a Budapest Nufolk Revolution, a Napra, a Kerekes Band, a Folk Error, a Szabó Balázs Bandája és a Maszkura és a Tücsökraj játszik.

Világzene? Folk-rock? Etno-funk? Vagy mi az a nufolk? Ha végignézünk a fellépők során megtudhatjuk, mit is rejt az ismeretlenül hangzó név. Bár maga a fesztivál új, a két nap hat fellépője már évek óta a hazai zenei élet közkedvelt és elismert tagjai.

Már rögtön az első nap első koncertjén azok a zenészek lépnek színpadra, akik küldetésüknek érzik a népzene megújítását: a legifjabb zenekar, a Budapest Nufolk Revolution. Utánuk az elektronikus és népi hangszerek használatát ötvöző Napra zenél, aminek tagjai ismert népzenei együttesekből álltak össze, hogy egyedi hangzásvilággal örvendeztessék meg a közönséget.

A szerda utolsó programja, a Kerekes Band nem csak hazánkban nagykövete a nufolknak, Negyed évszázados történetük alatt lassacskán felcserélték a gyimesi-moldvai népzenét a populárisabb könnyűzenével elegyített népzenére.

29-én a Folk Error nyitja az estét, ők „szittya népi rákkenról”-ként határozzák meg azt, amit csinálnak, vagyis a magyar népzenét némi rock and rollal, egy csipet drum and bassel és nagy adag humorral tálalják.  

Szabó Balázs Bandája már azok számára is ismerős lehet, akik kevésbé jártasak a világzenei körökben, hiszen elmaradhatatlan vendégei voltak a nyári fesztiváloknak, dalaikat pedig a legnagyobb rádiók játsszák. Koncertjeiken kézzel fogható az energia, és a hat tehetséges zenészből álló zenekar fúziós világzenéje akkor is megmozgatja a lábakat, ha már nincs erőnk táncolni.

Maszkura és a Tücsökraj biztosan csak morzsákat hagy a hangyáknak, rappel tűzdelt jazz-funk, a lírikus dallamok, az ironikus dalszövegek senkit nem hagynak hidegen, csak ki ne rúgja lelkesedésében a közönség a ház oldalát.

Ha ott leszel a Nufolk Fesztiválon, olyan nincs, hogy rosszul végződjön az éved!