13. Harley-Davidson Open Road Fesztivál

Írta: fesztbook.

Ez év júniusában ismét gyönyörű motorok lóerői dübörögnek majd fel a Balaton partján, hogy hangjukkal és jelenlétükkel reprezentálják Magyarország legnagyobb motoros találkozóját, a Harley-Davidson Open Road Fest-et.

Harley fesztivál 2012 

1999 óta minden évben, hazai és külföldi motorosok ezrei zarándokolnak el Alsóörsre, az Európa kempingbe, hogy együtt köszöntsék a nyarat. Sok száz és ezer kilométer kerül ekkor a kerekekbe…

Ez, a mára már Európa-hírű rendezvény Magyarország, és különösen a Balaton-régió legnagyobb kora-nyári fesztiválja. Az első olyan nagy nyári esemény, amikor megtelnek a környék szállodái, panziói, kempingjei és vendéglői. Osztrák, olasz, német, szlovák, cseh, lengyel, szlovén, ukrán motorosok érkeznek hazánkba, hogy magyar motoros társaikkal együtt „gurulva” ismerjék meg Európa legnagyobb tavának gyönyörű környezetét. Idén - először a Fesztiválok történetében - 25 magyar városból indulnak szervezett, vezetett túrák a helyszínre. (Városok túrái). Az öt napos motoros ünnep csúcspontja a szombati Parádé, melynek keretében a Balaton-felvidék legszebb útvonalán halad végig a több ezer fesztiválozó motoros.

A 13. Harley-Davidson Open Road Fest bel-és idegenforgalmi fontosságával mára már méltó nyitánya a balatoni szezonnak és a nyárnak!

2012 az Olimpia éve, melyet a szervezők a Fesztivál programjában is megjelenítenek. Európában először most, Alsóörsön rendezik meg a chapterek/motoros klubok olimpiáját, ahol ügyességi versenyeken bizonyíthatják a jelentkezők a motorra termettségüket.

Fesztivál ez a javából, hiszen a motorok seregszemléjén túl igazi zenei csemegét is kínál. Öt napon át, több, mint 30, világhírű külföldi, és nagy rajongótáborral rendelkező magyar zenekar szórakoztatja majd nem csak a motorosokat, a környéken lakókat, hanem a helyszínre látogató nem motoros turistákat is. Idén a 70-es évek rockmuzsikájának két reprezentánsa, az angol Sweet és a skót Nazareth lép föl a Fesztivál nagyszínpadán, de a már „megszokott” magyar zenekarok sem hiányozhatnak a gazdag zenei programból. Bizonyára sok ezer torok énekli majd együtt az Edda, a Magna Cum Laude, a Ganxta Zolee és a Kartel, Deák Bill Gyula vagy a Tankcsapda legnagyobb slágereit.

A zárónap zenei programjai pedig már a családoké, hiszen a hazai X-Faktor friss és „régi” sztárjai szórakoztatják a kicsiket és a nagyokat.

A 13. Harley-Davidson Open Road Fest kiemelt jelentőséggel kezeli a balesetmentes közlekedés fontosságát, és a segítő szándékot is. Idén a Bátor Tábor hátrányos helyzetű gyerekei lesznek a Fesztivál szervezőinek vendégei. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közös motorozáskor bizonyára nagyszerűen érzik majd magukat a csillogó szemű lurkók és a „vad” motorosok!

A Fesztivál szervezői komolyan gondolják szlogenjük valódi tartalmát, miszerint: „Mindenkiben van egy kis Harley!”

Így is van! Ott, június 6-10 között Alsóörsön pedig különösen! Hiszen a Harley nem csak egy motor, hanem egy életérzés. A szabadság maga, egy csöpp lázadás, egy igazi barátság, egy őszinte mosoly, egy óriási üvöltés...

A Harley élmény és felfedezés. 

Legyen részese ennek az élménynek!


Idén lesz a 13. Harley Davidson Open Road Fest. Nem tartotok a tizenhármas számtól?

Nem, sőt! Ha úgy tetszik ez is egy kihívás. Ha Amerikában lennénk, biztosan átugranánk ezt a számot, de mi úgy gondoljuk, hogy egy igazi szerencse-hét vár arra, aki június elején (6-10) eljön hozzánk. Dupla erővel és energiával készülünk!

Hogy kezdődött a történet?

Könnyű kiszámolni, hogy 1999-ben volt az első. Mindenképpen szerettünk volna egy olyan motoros ünnepet megszervezni, aminek a Harley-Davidson motor és az aköré köré font/kialakult szellemiség van a középpontjában. Azon az első éven pár százan lehettünk, de nagyon jó, bulis napokat töltöttünk együtt. Már akkor láttuk, hogy van létjogosultsága Magyarországon is egy olyan motoros találkozónak, ahol mi, a HD vagyunk a vendéglátók. Aztán, egy évre rá ismét találkoztunk, aztán egy évre rá ismét…

Miben változott a rendezvény, az elmúlt időszak alatt?

Sok mindenben. Sokat tanultunk az elmúlt évek alatt, és ezeket a tapasztalatokat megpróbáljuk mindig kamatoztatni a következő években. Nagyobbak lettünk. Napokban, eseményekben, látogatói számban is. Ma már egy ilyen volumenű Fesztivált létrehozásához nagy erőket kell megmozgatnunk. Mondhatom azt, hogy felnőttünk a feladathoz, hiszen ha csak a zenei programokra gondolok, akkor elmondhatom, hogy álljuk a versenyt más zenei Fesztiválokkal is! Ráadásul itt még csodálatos motorok és motorosok is vannak! Célunk, hogy Közép-Kelet-Európa meghatározó motoros Fesztiválja legyünk, és Alsóörs fontos találkozó pontja legyen a hazai és a „nyugati” vendégeinken túl a lengyel, cseh, szlovák, szlovén, román, horvát motorosoknak is.

És még egy fontos dolog! Bár ez az évek során NEM változott. Az állandó! Fontos küldetésünk az a charity-program, aminek keretén belül minden évben megvendégeljük a hátrányos helyzetű gyerekeket. Idén a Bátor tábor lakói lesznek a vendégeink.

Miért pont Alsóörs?

Mert június elején, a balatoni szezonnyitó idején, ahol a víz, a napfény, sör és a rnroll együtt áll, ez a legideálisabb helyszín. Minden adott egy helyen ahhoz, hogy akik ezeket az „elemeket” szeretik, jól érezhessék magukat.

Az igazán színes és gazdag zenei programon túl mit kap még, aki nyeregbe pattan?

Aki nyeregbe pattan, és eljön, az kap 5 programokkal, eseményekkel telezsúfolt fantasztikus napot. Aki már ott van, és úgy pattan nyeregbe, az pl. megismerheti a vezetett túrák vagy a Poker Run során a Balaton környékének legszebb tájait. 2012 az olimpia éve. Megrendezzük a HD chapterek és a motoros klubok olimpiáját. Na, nem távolt kell ugrani!! Ügyesség és virtus a jelszó! Mutasd meg, hogy a Te motoros csapatod a legjobb!! Az 5 nap alatt folyamatos tesztvezetéseken lehet kipróbálni a legújabb Harley-Davidson modelleket. És, mint minden évben, most sem szabad kihagyni a Parádét, a felvonulást, ahol demonstráljuk az egyik nagy szerelmünket, a motorozást!

Egy ilyen rendezvényen elvarázsolt fazonok is előkerülnek. Mi volt a legmegdöbbentőbb, vagy leghumorosabb eset, amivel találkoztál?

Sok-sok különleges élményben volt részem az elmúlt 13 év alatt. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy két évvel ezelőtt ellátogatott a Fesztiválra a Jane Davidson, a Davidson család krónikása, vagy az az eset például, amikor egy osztrák motoros pár azzal keresett meg minket, hogy szeretnének a Fesztiválon összeházasodni. Megszerveztük, hogy a kért időpontra megérkezzen az alsóörsi anyakönyvvezető személyében a „tábori pap”, és egy igazán különleges ceremónia részesei lehettek a fesztiválozók. Egyébként nálunk, minden fesztiválozó „jó arc”!

Idei fellépők? Kik húzzák a talpalávalót?

Több külföldi és hazai sztárzenekar képviseli a rockot és a rnrollt. A 70-es évek két emblematikus zenekara, a Sweet és a Nazareth lép föl a nagyszínpadon, de ma már az Edda, a Tankcsapda, Deák Bill, vagy a Magna Cum Laude nélkül elképzelhetetlen az alsóörsi buli. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy az Open Road Band verseny keretében az utánpótlás is megmutassa magát. A környező országokból is meghívtunk egy-egy fellépőt, hiszen – azt gondolom, hogy – „gondos vendéglátó” üzenete van annak, hogy pl. a szlovák motoros a Konflikt koncerten „hazai pályán” érezze magát.