Sziget: „Húsz év hév” - 3

Írta: fesztbook.

Már nem újdonság, hogy vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar a jubileumi Sziget mínusz 1-dik napján, augusztus 6-án.

Sziget

A majd’ három órás megakoncerten a magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati – de természetesen a Csík-koncertekről szinte „elmaradhatatlan” Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép.  Azért, hogy ez az ünnepi koncert mindenki számára elérhetővé váljon, a Sziget szervezői erre a napra szintén egy kedvezményes, 6900 forintos jegyárat vezetnek be. Az „ottalvós” bérletet váltóknak pedig ez a koncert ajándék.

Az sem titok, hogy Ákos “2012-es szintirock” koncertprogramja - az új dalok mellett a legizgalmasabb Ákos- és Bonanza-szerzeményeket vonultatja fel teljesen megújult formában - az idei nyáron mindössze három alkalommal áll színpadra. A VOLT és a SOUND után a jubileumi Sziget nulladik napján a vidéki koncerteknél egy bővebb repertoárral, az év egyik legnagyobb magyar zenei eseményeként, egy egész estés, önálló Ákos-koncert várja a rajongókat. Erre a napra is a rendes napijegynél olcsóbb, 7900 forintos kedvezményes jegy lesz érvényes, s az „ottalvós” hetijegyesek ezt a koncertet is ingyen élvezhetik.

Bár a metál nagyhelyszín a költségcsökkentés sűrűjében elvérzett, a műfaj rajongói nem maradnak kielégítetlenül. Túl azon, hogy számos helyszínen zúz majd keményebb csapat, a nulladik napon egy egész napos, úgynevezett Metál Nap várja a rajongókat. A line-up egyelőre képlékeny, de a szervezők reményei szerint nemsoká’ kikristályosodik, az azonban biztos, hogy kora délután, 2-kor kezdődő és 11-ig hegesztő monstre buli csalogatja a Szigetre a metálosokat, akik hasonlóan Ákos rajongóihoz, 7900 forintért csápolhatnak kedvenceik koncertjein.

Mindkét napon, tehát a Nulladikon és a Mínusz 1-diken az Open-Civil Színpad ad helyt a YOUROPEN Sziget Nemzetközi Tehetségkutató versenyének, melyre szerte Európából érkeznek a zenei talentumok.

NAGYSZÍNPADOK A SZIGETEN

Pop-Rock Nagyszínpad

A Sziget legnagyobb színpada felhozatalának nagyrésze már ismert. A délutáni/kora esti sorokban ott lesz napjaink leglátványosabb és legütősebb taiko-kollektívája, a Gocoo, az ultraprovokatív és megalkuvást nem ismerő pittsburgh-i punkbanda, az Anti Flag, a mediterrán ritmusokat, kelet-közép-európai, valamint arab, örmény és görög zenei motívumokkal, rockos és metálos témákkal keverő Viza, a londoni kertvárosok mikrouniverzumának legizgalmasabb zenekara, a Noah and the Whale, a brit gitárpop fenomének félelmetes rock energiákat felszabadító élő produkciója, The Subways. Jön a pályafutását Glasgowban kezdő Glasvegas, hazájának legnépszerűbb női előadója, Hollandia egyik első számú könnyűzenei exportcikke, Caro Emerald, a minden igényt kielégítő, elegáns, ugyanakkor sallangmentes gitárzenét játszó The Vaccines, az intelligens, érzelmekkel teli, magasztosan elvont, éteri regiszterben megszólaló gitárzenét játszó The Horrors és az olasz felmenőkkel rendelkező skót előadó, generációjának egyik tehetséges énekese, Paolo Nutini. Itt lesz a szórakoztató punk-rock zenében utazó Beatstakes, a divatos indie rock témákat az elgondolkodtató, ugyanakkor végtelenül egyszerű elektronikus betétekkel ötvöző Friendly Fires, a közvetlen, laza és gitárközpontú, ugyanakkor a szintetizátorokat, valamint az elektro-pop irányzatra jellemző stíluselemeket sem nélkülöző Two Door Cinema Club és a svéd alternatív rock színtér egyik legjelentősebb bandája, a Mando Diao. A co-headliner és a headliner sorokba pedig érkezik a brit szintipop  és  elektro pop mozgalom egyik legígéretesebb zenekara, a Hurts, az elmúlt időszak legfigyelemreméltóbb brit alternatív zenei teljesítménye, a The xx, bolygónk legnagyobb partyarcai, azaz az LMFAO valamint az alternatív kultúra zenei szabásmintáit majdnem két évtizede meghatározó Placebo, az újkori metálkultúra legfontosabb zenekarának számító Korn, a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek elejének legsikeresebb brit gitárpop zenekara, a legendás Madchester-mozgalom úttörői, a The Stone Roses és Amerika egyik legizgalmasabb és legsikeresebb kortárs rockzenekara, a The Killers. Bár még van néhány betöltetlen hely a legnagyobb színpadon, de az már most is nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a nemzetközi sztárfellépők mind fontosságuk, mind aktualitásuk tekintetében megállják a helyüket a világ bármelyik fesztiváljának programjában.

OTP World Music Party Színpad

A Szigeten a világzenei helyszín mindig is híres volt a pörgős bulikról, azonban ezidáig tudatos szerkesztési szempont volt, hogy minél változatosabb tempójú koncertek váltsák egymást, az ugrálós, pogózós zenéktől a meghitt, bensőséges előadásokig. Idén megújult a koncepció, amit a színpad nevébe bekerült party szócska is mutat, ugyanis mostantól ez a helyszín az önfeledt tánc és mulatás dedikált helyszíne, ahol egymást érik a legjobb és legpörgősebb koncertzenekarok fellépései, ráadásul az eddigi négy helyett napi öt fellépő nyújtja a világ legjobb tánczenéit öt napon át.

A Világzenei Nagyszínpad legjobb hagyománya szerint a fellépők között éppúgy megtalálhatók az újabban jelentkezők, mint a legütősebb sztárok, sőt arról sem feledkeztek meg szervezői, hogy egy olyan nagyágyút is elhozzanak, amely most robban először hazánkban. Nem más ez, mint az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues, az ír folk-punk műfajteremtő legendája. Az ír muzsika szerelmesei mellett persze a latin és balkáni zenék, továbbá az utóbbi években mindent elárasztó ska hullám rajongói is megkapják a magukét. Olykor két (vagy akár három) legyet is ütve egy csapásra, hiszen a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka vagy a mexikói Los De Abajo a latin ska legjobbjai közé tartozik, míg az olasz Figli Di Madre Ignota „spagetti Balkánnak” titulálja vadnyugati-balkáni-jamaicai ötvözetét, nem beszélve a francia Sergent Garciáról, amely a raggamuffinból és a salsából alkotta meg a maga külön bejáratú – salsamuffinként ismeretes – univerzumát. És akkor a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal illetve az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrad még nem is került szóba…

A ska mellett a balkáni eredetű zenék divatja uralta az ezredforduló óta eltelt évtizedet, és ez nem lesz másként a Szigeten sem. Hogyan is lehetne, ha olyan ragyogó csillagok adják át egymásnak a stafétát, mint a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band és az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, a német Shantel & Bucovina Club Orkestar, illetve a moldovai Fanfare Ciocarlia?

Balkán és ska – ezek a hívószavai a műfaj hazai éllovasainak, a Besh o droMnak és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, valamint a magyar-ukrajnai-német Rotfrontnak is.

Persze semmi kényszerpálya… Idén a világzenei színpadon arat a Quimby együttes is, és nem kérdéses, hogy a fesztivál legnagyobb csemegéi közé tartozik a bajor rezeszenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés és a szakállas görög slágereket felturbózó Imam Baildi is. S ott sorakozik még megannyi kiváló banda, így a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az európai klezmer színtéren meghatározó Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, a mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato.

A38 Színpad

A megújulás jegyében a Sziget egyik legkedveltebb helyszíne, az A38 színpad is egy hatalmas, igen látványos új sátrat kap és a Nagyszínpad mögötti, központi helyre költözik. Ez a helyszín is egy programsávval bővül idén, hajnal 1 és 5 óra között az elektronikus tánczene szerelmesei kapnak itt egy nagyobb adagot kedvenc műfajukból – pótolva a meduza okozta hiátust, de annál erősebb nevekkel. Egyelőre ebben a sávban biztos helye van Tiganak, aki a kilencvenes években megreformálta az észak-amerikai klubkultúrát. De itt lesz az éktelen, extra vitális és hihetetlenül energikus live actekben gondolkodó párizsi drum'n'bass- és electro house-alakulat, a Dirthyphonics, jön a kortárs drum and bass-kultúra egyik legnagyobb hatású DJ-je, DJ Fresh, valamint a High Contrast presents "The agony & the ecstasy featuring Selah Corbin & Dynamite MC. A további nevek is javarészt ismertek, kivéve kettőt: a csütörtöki napra érkezik az electro, rock, punk, és dance elemeket zenéjében ügyesen ötvöző francia Shaka Ponk és vasárnap lép fel az A38 színpadon Yonderboi, akit nem kell külön bemutatni. A hajnali partykon túl, ez a helyszín hivatott egyrészt a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi fellépők egy részének a bemutatására is, másrészt ide kerülnek azok közül a sztárok közül is sokan, akik helyhiány miatt nem férnek fel a nagyszínpadra. Az idei nevek közt pedig ott lesz a Los Angeles-i underground hip-hop guruja, azaz Flying Lotus, a hangulatos és modern afrobeat, illetve roots reggae zenéket előállító The Black Seeds, a Jungle by Night, a zúzós, tempós, kemény, ugyanakkor dallamos punkzenét játszó holland Heideroosjes, a brit énekesnő, dalszerző és gitáros Anna Calvi, a kifinomult, finom és alig kitapintható folk-rockos beütéssel átitatott elegáns gitárzenét játszó Wild Beats, a életrevaló, tempós, pimasz, egyedi indie zenét toló Kakkamaddafakka, a négy, elbűvölően karakteres hangú, szexi és vagány csaj alkotta Katzenjammer, a halhatatlan antwerpeni kult-rock zenekar, a dEUS, az igényes-romantikus és elgondolkodtató számairól ismert Fink, a tavaly új lemezével előállt Lamb, a szintetizátorok, szigorú, gépies gitár riffek, lehengerlő tempó, mindenkit bedaráló üzemi zúzás, azaz a Ministry, az igéző hangú, elbűvölő karizmájú, Grammy-jelöléssel büszkélkedő énekesnő és dalszerző Bebel Gilberto, a lendületes gumi-gitárpoppal alternatív körökön túl is hódító The Ting Tings. Az A38 vendége lesz a 2006-ban alakult groningeni hiphopformáció, a Dope D.O.D, az elektro és a fidget kirobbanó formában lévő olasz nagymesterei, azaz a Crookers, a legendás német elektronikus zenészpáros, a Modeselektor és az intelligens és ízléses house-, illetve elektropop-slágereket gyártó Azari & III.

Arena

A Sziget másik megasátra, az Arena immár négy sávban ontja a programokat, egy nagyobb méretű sátorban. Idén már délután 4-kor kezd ez a helyszín, és az első két sávban a korábbi Európa Színpad struktúrájához hasonlóan, az adott európai ország egy-egy, a hazájában már sztárnak mondható zenekart vonultat fel. Köztük lesz az I Cani Olaszországból, a német Frittenbunde, a francia 1995, a német In Golden Tears, a román Grimus. Ausztriából érkezik az Elektro Guzzi, Hollandiából a Chief’s Special, Olaszországból a Teatro Degli Orroi, Franciaországból a Danakil és Finnországból az Amon Amarth.

A fél nyolcas sáv a live actek sora, az itt fellépő nevek is már korábban napvilágot láttak: az indie pop-rock zene nagy tiszteletnek örvendő csapata, a Saint Etienne, az alternatív tánczenei univerzum páratlan zenekara, a Crystal Fighters és a három dubstep-legenda nevét rejtő Magnetic Man.

Tízkor indul a DJ sáv, ami hajnal 5-ig tart. Itt lesz a japán felmenőkkel rendelkező, kaliforniai elektronikus zenész, a szédületes, megállíthatatlan és minden résztvevőből a maximumot kihozó elektro house partyk nagymestere Steve Aoki, a világ legőrültebb bulijaiban és legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein fellépő Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live, a dubstepre felesküdött fiatal  zenészgeneráció legtehetségesebb előadói közé tartozó Flux Pavilon és Borgore, a nagyreményű DJ és producer Izraelből.

Magyar Nagyszínpad

Természetesen idén is dedikált helyszínt kapnak a magyar alter-pop-rock előadók a Szigeten. A Magyar Nagyszínpad - mint minden évben – a szcéna legjobb előadóit sorakoztatja fel, azonban a korábban megszokott helyett egy új helyszínen. Ez a színpad a Sziget északi részére költözik, a tavalyi Világzenei Nagyszínpad helyére. Bár a program egyelőre képlékeny, az biztos, hogy mint a minden évben, idén sem fog senki csalódni a felhozatalban.

ROMA SÁTOR

A Sziget egyik büszkesége a 11 éves helyszín, mely már több mint egy évtizede a kelet-európai és a roma zenei kultúra sokszínűségét élteti, a tradicionálistól a modern műfajokig. A Sziget egyedülálló a zenei fesztiválok között azzal, hogy külön helyszínt dedikál a roma zenei stílusok bemutatásának, a swing manouche-tól az oláh, beás, erdélyi cigányzenéig, a fúvós bandáktól egészen a roma rapig.  A Roma Sátornál egyéb művészeti projektek is bemutatásra kerülnek, kiállítás is kíséri a zenei programot. Éjfél után világzenei DJ-k segítik a különleges hangulat hajnalig tartó fenntartását.  Idén első alkalommal a Roma sátor minden nap – este 7 és 8 között - helyet ad a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak formabontó koncertjeinek.

A Sziget első napján – az ifjú tehetségek után - ezen a helyszínen az oláh cigány muzsikát játszó Romengo együttes zenél. Majd jön a négytagú “Gypsy Americana “ stílust játszó Fishtank Ensemble Los Angelesből. A szerb és francia származású tagokból álló O’Djila zenekar repertoárja azokból a népszerű dallamokból áll, amelyet az örökké vándorló romák szinte egész Európa és a Balkán zenei hagyományainak ajándékoztak. Hajnali negyed 2-kor indul a Besh o droM, utána a népszerű Besh o droM-alapító Barcza Gergely, Somos Péter dobos és DJ 1000 arc segédletével.

Másnap lép fel az autentikus roma muzsika hiteles közvetítője, a Etnorom. A Nadara, magyarul Ne félj! nevű együttes a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra és a szászcsávási prímás, “Tocsila” szerencsés találkozásából született. A melbournei The Barons of Tang a Gypsy Deathcore úttörői, Magyarországon először a Roma Sátor színpadán mutatják be műsorukat. A francia elektro gypsy-zene egyik úttörője, DJ Click két éjszakán át tartó utazásra invitál bennünket, Delhitől Sevilláig. A pénteki programban jön Caci Vorba. A zenekar mesterien keveri a kárpátok zenéjét a cigány és balkáni zenei ritmusokkal. A tavaly alakult Vojasa együttes az urbánus cigány zene egyik legeredetibb tolmácsolója. A Gypsy Hill jól ötvözi az elektronikus zenét a brass band-ek energiájával. Hajnalban pedig ismét jön Dj Click.

A Vodku megannyi zenei hatást olvasztott magába, felismerhetőek a kelet európai motívumkincsek, ismert dallamtöredékek, megelevenedik a falusi kocsmák hangulata a budapesti éjszakában. Érkezik a Söndörgő is. A szentendrei együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai délszláv és balkán zenei palettán. A Naat Veliov & The Original Kocani Orkestar névre hallgató fergeteges fúvós banda Kocani városából hozza el a makedón dalokat, izzasztó táncritmusokat. A három belga DJ, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers két estén keresztül arra törekszik, hogy a “Balkan Circus” klubestet a Roma Sátor színpadára varázsolja.

A Sziget zárónapján lép fel a Robert Lakatos & a Rév. Lakatos Róbertnek, a felvidéki hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. Repertoárjukban megtalálhatunk felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst és sok sok táncmotívumot. A Parno Graszt zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húrok hangszerek kontrázására és a vokálok összetévesztethetlenül egyedi karcosságára épül  A Fanfara Shavale egy kis kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A nyolc tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyományokkal. És hajnalban ismét jön a Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers.Címke: Csík zenekar  Presser Gábor  Ákos  Korn  

Ezt olvastad már?