Sziget: „Húsz év hév” - 4

Írta: fesztbook.

A 20. fesztivál apropóján izgalmas újításokkal és a Sziget legemblematikusabb sajátosságának, a multikulturalitásnak szem előtt tartásával kap új dimenziót a korábbi MR2 Magyar Nagyszínpad területe.

Sziget

Itt terül el 2012-ben az új összművészeti helyszín, az új nevén KultúrZóna, és találnak új otthonra egymást erősítve a különböző művészeti ágak.

A KultúrZóna kulturális és művészeti találkozóhely. Kortárs színház és tánc, képzőművészet, dizájn, klasszikus zene, éjjeli jazz, irodalom, slam poetry, stand-up comedy, új cirkusz, kis utcaszínház produkciók, artisták, akrobaták, mutatványosok, zsonglőrök, kerekasztal beszélgetések, workshopok, flashmob akciók, joga, tai chi és egyéb műhelymunkák szippantják be órákra a gyanútlan Sziget- látogatót.

Izgalmas, elgondolkodtató, vicces és provokatív, valamint társadalmi kérdéseket feszegető képzőművészeti installációkat vonultat fel a KultúrZóna, hazai, európai és dél-amerikai művészek tolmácsolásában.

Ez a nagy kiterjedésű helyszín foglalja keretbe az Összművészeti Színpadot, a Kelet-Európa Vurstlit, a Múzeumi Negyedet, a Tarot Labirintust, az Olvasóligetet, a Medence Csoport és a Hello Wood művészeti installációit, vizuális meglepetéseit, valamint az Agora képzőművészeti workshopot.

A 20-ik Sziget KultúrZóna helyszínén megtalálható kreatív alkotó csoportok idei fókusztémája, amelyből megszületendő alkotások, performanszok láthatóak lesznek a fesztivál ideje alatt:

Vállald az arcod! / Show your face!

A KULTÚRZÓNA PROGRAMHELYSZÍNEI, PROGRAMELEMEI

KELET-EURÓPA VURSTLI

A 2011-es év sajátos attrakciója volt az első alkalommal megrendezett, a hatvanas évek hangulatát megidéző Kelet-Európa Vurstli. A Szigetre érkező fiatalok zöme – nemzetiségtől függetlenül – már olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti vagy nyugati felén élni csupán földrajzi adottság. Számukra az a természetes, hogy nincsenek határok, hogy szabadon utazhatnak, tanulhatnak, barátkozhatnak. A Kelet-Európa Vurstli mindenekelőtt nekik igyekezett megvillantani azt a huszonegyedik század Európájában egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik a mindennapjaikat élték.

A nosztalgikus múltidézés idén is folytatódik, a téma nem is lehetne aktuálisabb, a Kelet- Európa Vurstliban megidézzük a Sziget születésekor még aktívan élő szocialista kempingek hangulatát, a felállíthatatlan és főleg szállíthatatlan Krisztina sátrakkal, a kényelmetlen és rémületesen nehéz csővázas hátizsákokkal, sportfőzőkkel és műanyag dróttal befont demizsonokkal. A részletekbe mindannyiunk „kelet-európai” nagymamája, Lóri néni avat be minket, akinek intézménye, ha nem is egyidős a Szigettel, de jó pár éves múltra tekint vissza, csak úgy mint a Kelet-Európa Vurstli megunhatatlan játékai.

MÚZEUMI NEGYED

A Múzeumi Negyed már ötödik éve sikeresen van jelen a Szigeten.

A legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozása,  műhelyfoglalkozások, kvízjátékok, kerekasztal-beszélgetések és performanszok.

Idén a következő intézmények programjaival várjuk a látogatókat:

Aquincumi Múzeum, Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, MODEM, Petőfi Irodalmi Múzeum Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum, Budapest Galéria, Emlékpont, kArton karikatúra és képregény múzeum, Kiscelli Múzeum, Kresz Géza Mentőmúzeum, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, , Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, Skanzen. Továbbá az INDEX, a művészet helyszínei kiadvány bemutatja Budapest kortárs képzőművészeti helyszíneit, galériáit. Zalka Imre vándorfotográfus közreműködésével korabeli fényképet készíttethet magáról a szigetlátogató.

A múzeumok sokszínű kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak a múzeumok aktuális kiállításai, sértetlen sziget karszalaggal érkezőknek!

OLVASÓLIGET

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum szomszédságába költözik, árnyas, ligetes olvasótermében a magyar és idegen nyelvű könyvek helyben olvasásra igényelhetőek.

TAROT LABIRINTUS

Interaktív önismereti szerepjáték egy nyolcszögletű labirintusban.

Idén is várja látogatóit az Élőkép Színház a Sziget egyik legnépszerűbb helyszínére. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.

OCTOPOLY – UPCYCLING INSTALLÁCIÓ 

Kreatív környezetformálás

A Medence Csoport, a Hello Wood és a Sziget szervezésében egyetemi hallgatókkal közös workshopon alakul ki három különböző nagyméretű köztéri installáció, kizárólag újrahasznosított anyagokból.

KREATÍV WORKSHOP ZÓNA

Kísérleti hangbázis

Interaktív hangkeltő műhely a Bélaműhely vezetésével.

A közönség megismerkedhet a különös alkatrészekből összeállított hangszerekkel, tereptárgyakkal. Talált, ipari és háztartási tárgyak eredeti kontextusukból kiemelve, új egységként jelennek meg.

A Bélaműhely Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen készít hangkeltő eszközöket ipari hulladékokból és használati tárgyakból. Uszadékfákból és kődarabokból xilofon és litofon hangszereket készítenek, láthatóak és hallhatóak lesznek a hangburgerek, bikeofonok, gettósünik, csőszaxik, vízborzolótálak és más különlegességek is. Lesz együttzenélés és karmesterjáték is.

Medence RE+Concept Táska workshop

Kreatív design alkotóműhely az újrahasznosítás jegyében.

Reklámfelületeket feldolgozó műhely várja a saját táskáikat elkészíteni vágyókat. A változatos nyersanyagokból mindenki maga komponálhatja meg táskáját, szatyrát, zsákját, pénztárcáját, palacktartóját. A közönség bevonása az alkotó folyamatba a „Gondolkozz, mielőtt vásárolsz” szemlélet népszerűsítési törekvés része. Az elkészült tárgyak hazavihetők.

+Stencil workshop

Napközbeni kreativitás a Sziget alatt. Szike, karton, kannák, sablonvágás és fújás, a műfajban edzett moderátorok, Harkai Domokos és Gabay Gergő segítségével. Sajátítsd el az utcai művészet technikáját, és oszd meg stencilüzeneted a galériafalon.

 

Medence Concept Store

Környezettudatos, öko-, recycling-, upcycling termékek hada várja a látogatókat.

HELLO WOOD

A program 2011-ben mutatkozott be először a Szigeten és az egyedi workshopoknak és kiállításoknak, a különleges látvány- és formavilágnak, a monumentális fainstallációknak köszönhetően rögtön nagyon népszerű lett a látogatók körében. Nem volt kérdés, hogy a programnak ismét a Szigeten a helye és a Hello Wood csapata óriási meglepetés installációkkal készül a 20-ik jubileumi Szigetre.

A 2012-es Szigeten a Hello Wood a július 21-29. között, a Dédestapolcsány melletti Bánvölgye Táborban zajló workshopok eredményeit mutatja majd be, illetve további kreatív workshopokat szervez idén is a Szigetlakók számára. A Hello Wood egy kísérlet arra, hogy összehozza a legtehetségesebbeket, a résztvevők számára pedig egy lehetőség, hogy egy igazi alkotóműhely tagjai legyenek. A Sziget alatti alkotótáborban a design és építész szakma nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki a résztvevőkből.

AGORA

Az Agora képzőművészeti találkozó és szimpózium. A helyszín kortárs képzőművészek, festőművészek találkozóhelye. Célja, hogy bemutasson különböző alkotói módszereket a kreatív alkotás esetlegessége és a képzőművészeti kommunikáció eszközeivel. A résztvevők által önállóan vagy közösen létrehozott művek a művészi együttgondolkodás nagyszerű példái.Ezt olvastad már?