Sziget: „Húsz év hév” - 5

Írta: fesztbook.

A tavalyi Dutch Meeting Point sikeréből és a Sziget kapcsán évek óta tapasztalható egyre élénkebb holland érdeklődésből adódóan idén egy megújult helyszín ad otthont a holland kultúrának.

Sziget

A helyszín a tervek szerint nem egy elszigetelt „holland kirakatként” funkcionál majd, sokkal inkább közös holland-magyar produkciókat mutat be, prominens zenészek közreműködésével. A tervezett program a koncertek mellett kora délutáni beszélgetéseket is tartalmaz, szintén a holland-magyar kulturális összefonódás jegyében.

ÚJ HELYSZÍN - PUGLIA SOUNDS – MAMBO SZÍNPAD

A Puglia Sounds - Mambo Színpadon a megszokottól eltérő arcukat mutathatják meg a fellépők. Napközben fél-akusztikus koncerteknek és DJ szetteknek ad helyet, este pedig újságíróknak: interjúk, élő rádió-közvetítések és beszélgetések helyszíneként használhatják majd a világ minden pontjáról érkező sajtósok. A helyszín a Mambo Italiano étterem nagysátra, a dél-olasz Puglia régió kortárs zenei programjának közreműködésével pedig bemutatkoznak Puglia legjobb együttesei is.

TOVÁBBI HELYSZÍNEK, PROGRAMOK

NAGY UTCASZÍNHÁZ – COMPAGNIE PIPOTOTAL(F): BASCULOSCOPIA

Világhírű francia utcaszínház társulat monumentális, látványos előadása a Sziget szívében minden este.

A Pipototal társulatot 1989-ben Franciaországban, Beauvaisban alapította Philippe Geffroy.

Az utcaszínházi társulat a jellegzetes teátrális szerkezeteiről, óriási gépezeteiről vált világszerte ismerté.

A Basculoscopia előadás egy álomszerű buborékba vonja a nézőt, akrobatikus eszközökkel az élet körforgásáról mesél, a mese egy óriási fémszerkezet körül, illetve azon történik 10 méter magasban, egy monumentális mérleghintán, a Basculoscope-on.

Az akrobaták különböző, a fő szerkezethez kapcsolódó emelvényeken is felbukkannak, kapcsolódó szerkezetek például a perdületmegmaradás törvényét demonstráló giroszkóp (másnéven pörgettyű) és az óriás mókuskerék. A szerkezet különböző hangszerekkel is felszerelt, melyek az előadást aláfestő és kiteljesítő zenében is jelentős szerepet kapnak.

UTCASZÍNHÁZAK

Jártukban-keltükben zenélők, táncolók, vicces, színes jelmezekben menetelők, színészek, artisták és mutatványosok, minden előzetes figyelmeztetés és pontos előjelzés nélkül, hirtelen előbukkanva a fák és sátrak közül, ők a világ minden pontjáról a Szigetre érkező utcaszínházak, utcazenészek, akikkel egész héten a Sziget bármely pontján összefuthatunk.

A nagyszínpadnál minden este a spanyol Cia La Tal együttes Carillo című produkciója tűnik fel a koncertek között, hatalmas órajátékkal mutatva az idő múlását és közben múlatva az időt.

A holland Blaas Of Glory fúvósegyüttes örökzöld metál feldolgozásokat játszik vonulása közben hangszerein, a Teatro Correquetepillo őrült néger táncosa pedig bárhol feltűnhet és óvatlan pillanatunkban elkaphat minket egy táncra, hordozható zenedobozából üvölt a pörgős mambó, az andalító tangó vagy a tüzes foxtrott zenéje és ha nem vigyázunk már boldogan ropjuk is.

A Kelet-Európa Vurstli közelében üti fel sátrát a Buchty A Loutky Moziautómatája, amitől mindenki kedve szerint kérheti kedves filmjeit estéről estére.

Természetesen idén sem múlhat el Sziget hórihorgas gólyalábasok, szívderítő vonulós fanfárok és fura lények nélkül sem.

HUNGARIKUM FALU

2012-ben már negyedik alkalommal varázsoljuk a főváros közepére a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. Idén a jubileumi évhez kapcsolódóan a látogatókat is párba szedjük és a programok is a PÁROS téma, valamint a megtisztulás köré csoportosulnak.

A délutáni táncházban párosítókat, páros táncokat, párválasztó és páros játékokat idéznek meg egyes tájegységek szerint a szekszárdi Bartina, a Sopron Táncegyüttes és a pécsi Tanac táncegyüttesek vezetésével.

A délutáni fő programok egyike lett az egyes táncegyüttesek viseletben vonulása, a látvány már hozzá tartozik a Sziget színes kavalkádjához.

Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket a Hungarikum Faluban. Esténként a táncházban a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai húzzák, a Poros, a Somos Zenekar, a Fajkusz Banda és a Vizin Zenekar.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismét kiemelt partnerünk a helyszín programjában és idén a tematikához igazodva páros tárgyakat és menyegzői emlékeket állítanak majd ki.

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más páros pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket, a hajfonó lányok pedig idén két copfba fonják mindenkinek a haját.

Vasárnap délelőtt a már hagyományos ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

A megtisztulás és a megújulás jegyében:

Szent Iván-i Tűzugrás:

Idén két extra programelemmel bővül a Hungarikum Falu kínálata.

Minden este egy 20 perces Szent Iván-i tűzugrás szertartással ünnepeljük a táncosokkal, a zenészekkel és a Sziget látogatókkal a 20-ik Szigetet.

A magyarok már a XI. század óta gyújtanak Szent Iván-i tüzet, a tűzugrásnak mágikus jelentőséget tulajdonítanak.

Hiteles források szerint nem csak a június 24-én gyújtott tüzet, hanem általában az ünnepi és örömtüzeket Szent Iván tüzének nevezték.

A tűzugrás jelentése a megtisztulás és az újrakezdés.

A Levendula:

Ettől az évtől a Hungarikum Falu területén be szeretnénk mutatni egy-egy, Magyarországon is honos gyógynövényt és a hozzá kapcsolódó népi gyógymódokat.

Idén ez a gyógynövény a sokak által finom illatáról ismert levendula.

A levendula tulajdonságai: idegerősítő, nyugtató, segít áthangolni a pozitív működésre.

BOR- ÉS FRÖCCSKERT

Idén is a Hungarikum Falu közvetlen szomszédságában, a Bor- és Fröccskertben a magyar borvidékek és borozók hagyományai elevenednek meg.

WAMP

„Wasárnapi” Művész Piac a Hungarikum Falu szomszédságában.

A népszerű vásár idén is kiköltözök a Szigetre, fiatal magyar dizájnerek és iparművészek termékeivel.

MAGIC MIRROR

A Magic Mirror fogalom. Tizenkét éve a fesztivál queer helyszíne, a látogatók egyik kedvence. A Sziget egyik legnyitottabb pódiuma.

A Berlinale filmfesztivál évek óta szakmai partnere a Szigetnek, mely együttműködés keretében délutánonként fesztivál-díjas filmek kerülnek vetítésre a sátorban. A vetítéseken kívül kerekasztal-beszélgetések, koncertek, revü, varieté és hajnalig tartó partik várják a varázslatra kíváncsiakat.

2012-ben igazi kuriózummal készülünk a 20. fesztivál ünneplésére a Magic Mirror sátorban is, a varieté programjában Kulka János is porondra lép revü műsorszámával.

Éjféltől indul a legendás Magic Party, amiről aztán másnap Sziget-és városszerte beszélnek.

Magic Talent

A Magic Mirror idén nyáron a fesztivál alatt több fordulóból álló nemzetközi tehetségkutatót szervez, amely során a varieté műfajában három kategóriában (artista, queer, táncos) keressük Európa legtehetségesebb előadóit. Jelentkezni a Sziget aloldalán keresztül, egy rövid videó feltöltésével, 2012. május második felében lehet majd, néhány héten keresztül. A legtehetségesebb jelentkezők a fesztivál alatt esténként élőben versenyeznek a Magic Mirror sátorban, a kategóriák nyertesei pedig a 2012-es Magic Mirror esti varietéprogram záró, azaz vasárnap esti fellépői is lesznek.

AFRO-LATIN SZÍNPAD & VILÁGFALU

Az afrikai kontinens, Jamaika és egyéb napfényes zenei produkciók a színpadon, tánc workshopok, kézműves foglalkozások, thai masszázs szintén a helyszínen, valamint az elmaradhatatlan hangulatelemek, a vízipipa sátor, az indiai teázó és a jamaikai koktél bár is ismét helyet kapnak.

Desert Spirit – A Tuaregek élete

Az Európai Unió harmadik országok felzárkóztatása programjának és a Kultúra 2007-2013 keretprogram támogatásával mali zenészek és a tuaregek életét bemutató programok, kiállítások és workshopok gazdagítják az idei Afro-Latin Színpad & Világfalu programját.

Egy eredeti tuareg sátor varázsolja a sivatagi éjszakák hangulatát és a berberek életét a Szigetnek ebbe a szegletébe.

EUROPEAN MEETING POINT

Interaktív találkozóhely és információbázis az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével és más civil szervezetekkel.

Immár harmadik éve jelenik meg programhelyszínként a European Meeting Point.

Az eredetileg a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi triót bemutató sátor  az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és partnerszervezeteinek helyszínévé vált, ahol a fesztiválozók az intézményi komolyságot nélkülöző, kötetlen hangulatban uniós kérdésekről beszélgethetnek, tájékozódhatnak és játékos formában juthatnak fontos információkhoz.

Idén a Roma Sátor közelében, a tavalyi évhez hasonló formában, de még színesebb programokkal vár mindenkit a fesztivál öt napján a European Meeting Point.

A látogatók a sokszínű program mellett európai uniós szervezetekkel találkozhatnak, információkat kaphatnak például az unión belüli munkavállalásról vagy a külföldi ösztöndíj programokról. Ha esetleg elveszett az útlevelük vagy esetleg bajba kerültek, az EU4U Konzulátus segítséget kínál a külföldi látogatóknak.

CIVIL SZIGET ÉS OPEN-CIVIL SZÍNPAD

Civil szervezetek és szolgáltatásaik. Beszélgetések, előadások, performanszok, játékok, filmvetítések és rengeteg egyéb kapcsolódó program.

A Civil Sziget története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész „sziget” nőtt ki.

A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének is.

A sok jelentkező miatt évek óta pályázatot ír ki a Sziget Kft. a Civil Szigeten való megjelenésre.

Több száz jelentkező közül választjuk ki azt a kb. 100 társadalmi szervezetet és a civil társadalommal együttműködő intézményt, melyeknek helyet tudunk biztosítani. Néhány éve a Zöld Udvar is a Civil Szigeten szerves része, itt mutatkoznak be a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek, zöld aktivitások. Ökolábnyom-számítás, fotókiállítások, kerekasztal-beszélgetések, öko-globál aktivista filmek és vitafórumok a programban.

A Civil Sziget közös programterei az Open-Civil Színpad és a Civil Játszótér. Az előbbi színpadon kerekasztal beszélgetések, táncelőadások, koncertek lesznek, a fő fellépők a magyar klub és underground szcéna kiemelkedő zenekarai, de a helyszín terepet biztosít néhány nemzetközi zenei produkciónak is, míg a Civil Játszótéren interaktív, a szigetlakók részvételére erősen építő színes programok - táncházak, vetélkedők, szituációs játékok - kapnak teret.

ABILITY PARK

A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív kalandpark több, fogyatékos ügyi érdekvédelmi szervezettel karöltve kívánja bemutatni a fogyatékos emberek mindennapjait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást. Az Ability Park mindezeken túl szolgáltató bázisként is működik, napi 24 órában. Itt találhatók akadálymentes WC-k, mosdók. Az Ability Parkban megjelenő szervezetek önkéntesei biztosítják a Sziget egész területére kiterjedő non-stop kísérő szolgálatot látássérültek számára, jelnyelv tolmácsokat, mozgássérült kísérőket.

CÖKXPON AMBIENT SÁTORKERT

A különleges hangulatú helyszín a fesztivál egyetlen non-stop, chill zenei helyszíne, belépés csak cipő nélkül!

A Cökxpôn Ambient Sátorkert egy varázslatos búvóhely, különleges hangulattal, színes, textilekkel, szőnyegekkel, párnákkal, látványos éjjeli vetítéssel, illatos italokkal és non-stop zenei programokkal, a középpontban kísérleti, ambient és különböző elektronikus zenei műfajokkal. A helyszín a nap 24 órájában, finoman lüktető zenékkel várja a feltöltődni és lazítani vágyókat. Napközben elektronikus live actek, djk, a fűben kreatív, léleklazító és fejlesztő workshopok: jóga, pránanadi, masszázs, hastánc, kortárs tánc, Bollywood tánc tanfolyam és capoeira.

A speciális tér a kortárs vizuális művészeteknek is otthont nyújt, a programban fontos szerepet kap a zene és a vizuális művészetek kapcsolata. Többek között fellép a spanyol Microfeel (ESP), aki egy különleges felfedezésre invitál az űrbe; a szlovák The Global Optimistic (SK) vetítősei egy hatalmas szobrot keltenek életre a színpadon; a venezuelai-magyar KINZOisHERE (VEN-H) alkotói pedig társadalomkritikus videójukkal és performanszukkal gondolkodtatnak el, de például Los Hermanos (BE) brüsszeli képzőművész is csatlakozik a Cökxpôn vetítősök táborához.

A hazai programok közül néhány kiemelés: az YntermemorY produkció Bernáthy Sándorra emlékezik egyedülálló audio-vizuál live act-jével, de szintén egyszeri és nem mindennapi estéket ígérnek a Critical Bulbs és a Fényvető SE. csapatok, akik egész éjjel, 16mm-es filmeket vetítenek, a film hangjainak elvarázsolásával pedig Dr. Analogue és Dj Azaki repíti különböző világokba a nézőket.

Éjjelente kihagyhatatlan party-szekció holland, német, spanyol, észt, belarusz és magyar lemezpörgetőkkel.

VOLT FESZTIVÁL TERASZ

A VOLT Fesztivál Terasz 2012-ben is a legnagyobb partiknak ad majd otthont.

Bulihelyszín kora estétől élő tánczenével, táncdalfesztivál-sztárokkal és DJ-kkel.

A Táncdalfesztivál sáv 2012-es fellépői: Aradszky László, Szandi, a Happy Gang, Korda György és Balázs Klári, valamint Soltész Rezső.

 LOGIKAI JÁTÉKOK SÁTRA

A Hegyvidék Sportegyesület Sakk és Gó Szakosztálya 2012-ben is várja a Szigeten a logikai játékok iránt érdeklődőket. A programból nem hiányozhat a nagy népszerűségnek örvendő sakk.

A Rubik-kocka ismét kiemelt helyet kap a programban. Hogy ki a leggyorsabban, egy kézzel vagy csukott szemmel, a lényeg, hogy mindenki pörgesse a helyére a Bűvös kockát.

A teljesség igénye nélkül játékok a kínálatból: sakk, gó, tantrix, térbeli malom, amőba, abalone, backgammon, halma, tangram, pylos, quatro, quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, Rubik-játékok, malom, mankala, katamino, goblett, stb.

Az agytornára vágyóknak több száz logikai játék, sakkszimultán lehetőség nagymesterekkel, Rubik-kocka és pókerbajnokság. Fontos, hogy a szervezők nem támogatják a pókerjáték valódi pénzben való játszását. A póker valódi pénzben való engedély nélküli játékát a törvény tiltja, ezért a sátor és a fesztivál területén is tilos.

OLIMPIAI ÉS SPORT HELYSZÍN

Mivel a Szigettel egyidőben zajlanak a londoni Olimpia eseményei is, ezért idén kiemeltebb figyelem esik majd a sportprogramokra. Egyrészt napközbeni aktivitásokkal, játékokkal, sporteszközbérlési szolgáltatásokkal és folyamatos sportolási lehetőségekkel várja a sziget közepére beköltöző helyszín az „aktív” pihenésre vágyó Szigetelőket. Másrészt óriás kivetítőn keresztül folyamatosan nyomon követhetőek lesznek az olimpia eseményei, sőt a különböző sportszövetségek segítségével számos sportágban megmérkőzhetnek majd a különböző nemzetek fiaiból és lányaiból verbuválódó egyéni versenyzők és csapatok.

...és végül                      

A Kossuth könyvkiadó a 20. Sziget okán egy, az elmúlt évek történetét fedolgozó Sziget Könyvet jelentet meg az Ünnepi Könyvhétre. A Jávorszky Béla Szilárd által jegyzett mű az elmúlt 19 évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel...

 Ezt olvastad már?