Gyermekek Táncfesztiválja

Írta: fesztbook.

A közel negyedszázados jubileumát ünneplő Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében márciusban a felnőtt és az ifjúsági, áprilisban pedig a junior táncosok produkciói mutatkozhattak be az Erzsébetligeti Színházban

Gyermekek Táncfesztiválja

megrendezett nagyszabású versenyen. Május 23-án, szombaton 9 órától a gyermekek (az óvodás és az alsó tagozatos korosztály) fesztiváljával zárul az amatőr táncosok legnagyobb seregszemléje, amelyre az ország szinte minden részéből érkeznek versenyzők.

A Szövetség az egyik legfontosabb feladatának a gyermek és ifjúsági művészeti nevelést és a közösségi programok létrehozását, támogatását tartja. A versenysorozat nemcsak a művészetpedagógusok, táncpedagógusok, a fellépők és a családok számára fontos, hanem a szakma számára is jelentős esemény, mivel ez a mozgalom a hivatásos pálya utánpótlásának egyik legfontosabb fóruma, a fesztiválokon a hivatásos táncművészeti intézmények vezetői és tanárai is rendszeresen részt vesznek.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége tagjai olyan – a magyar amatőr táncos szakmához tartozó –, táncpedagógusok, akik művészeti iskolákban és a közművelődés területén végzik tevékenységüket. Művészetpedagógusi munkájuk bemutatása és értékelése céljából a Szövetség évről-évre nagyszabású országos táncművészeti fesztiválokat rendez, amelyre több ezer felnőtt és gyermek jelentkezik – a néptáncot kivéve – közel 10 kategóriában. (mozdulatművészet, hip-hop, karaktertánc, modern tánc, kortárs tánc, jazz tánc)

„Nagy öröműnkre szolgált, hogy sokan jelentkeztek és nagyon jó minőségű fesztivált láthattunk mindkét alkalommal, úgyhogy most nagy örömmel és kíváncsisággal várjuk a legkisebbek bemutatkozását is. – mondta Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke. A már lezajlott felnőtt, ifjúsági és junior táncművészeti fesztiválról elmondhatjuk, hogy úgy a zenei, mint a koreográfiai munka tartózkodott a szélsőséges alkotói megfogalmazásoktól, nagyon sokszínű és minőségi munkákat láthatott a zsűri. Tagjaink sok versenyre igyekeznek elmenni az Országos Táncművészeti Fesztivál előtt, mert tudják, hogy országos viszonylatban ez a legmagasabb szintű verseny, és itt profi szakemberektől elnyert díjnak rangja van.”

Az áprilisi junior fesztiválon nagy sikerrel szerepeltek a Művészeti Szakközépiskolák hallgatói is, akiket külön kategóriaként kezelt a zsűri, hiszen ők profi táncosok lesznek. Az ő bemutatkozásuk jó útmutatást jelentett az amatőr fellépőknek és családjaiknak is, akik úgy döntenek, hogy gyermekük a hivatásos táncszakmát válassza hivatásul.

A Szövetség a Gyermek Táncművészeti Fesztivált követően koreográfus versenyt is rendez majd a közeljövőben, hogy ezzel is serkentse az amatőr mozgalomban rejtőző tehetségek megjelenését, szakmai támogatását, és ez az új kezdeményezés minden bizonnyal a hivatásos pályára is hatással lehet.

Helyszín: Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b)

Időpont: 2015. május 23., szombat 9.00

Bővebb információ: http://www.tancpedagogusok.hu/index.htm