Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

Írta: Julcsi.

Sokan ismerhetjük (és talán szeretjük) az 1997-es Alul semmi című filmet, melyet most a Thália színház vitt színpadára. Október 30-án láthatta a közönség a bemutatót lelkes sikongatások közepette.

Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

Nem is félelmében vagy rémültében sikoltozott a rengeteg hölgy a nézőtéren, inkább izgatottságukból fakadóan.

Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

A történet szerint Gaz (Szabó Győző), a munkanélküli, kicsit zűrös életű, fiatal apa különös ötlettel áll elő, mivel pénzt kell szereznie, hogy fizethesse fia tartásdíját, ezáltal ne vonják meg tőle a láthatási jogot. Bár nem egy minta-apa, a szíve teljesen a helyén van, időt akar eltölteni fiával, Nathannel. Egy egészen rendkívüli dologra veszi rá szintén munkanélküli barátait - voltaképp exmunkatársait; az épp a városban járó chippendale csapat sikerét látva elvetemült tervet sző. Saját vetkőző show-t szervez, csupán nem a tipikus izompacsirta srácokból, hanem egyszerű, hétköznapi pasasokból, kortól és testalkattól teljesen függetlenül. Rögvest érezzük a helyzet komikumát és izgalmát, kíváncsian, ugyanakkor talán egy cseppnyi elvárással nézzük a darabot. Legalább is aki a filmet látta, bizonyosan össze fogja hasonlítani a két feldolgozást. Hogy kell e amiatt aggódnunk, hogy netalántán a színházi változat messze elmarad a film mögött? Cseppet sem!

Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

A szereplő-gárda elképesztően passzol a történethez, a karaktereket igazán jól eltalálták. Szabó Győző meggyőzően igyekvő apa, Nagy Viktor, aki Davidet, Gaz egyik legközelibb barátját alakítja, ugyancsak remek választás, Vida Péter, karaktere Gerald, szintén nagyon ütős. Aki talán most az én szememben nem érte el azt a fajta alakítást, amit megszokhattunk tőle, az Guy karakterét játszó Pindroch Csaba. Egyáltalán nem vonnám kérdőre színészi képességeit, mind tudjuk, mikre képes, ez az arculat talán kicsit messzebb áll tőle.

Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

A kellemes atmoszférához, melyet az előadás teremt, hozzájárul még a rengeteg, mindenkinek ismerősen csengő dallam, a fergeteges díszlettel együtt. Szuperül alakították színpadra a különböző jeleneteket,a darab távolról sem ismeri az unalmat. Ami egyben tetszett, ugyanakkor furcsának tartottam, ahogy aktualizáltak, kissé korszerűsítettek néhány szituációt. Jól csattanó poénokat adott hozzá a történethez, még a Tescós busz sem robogott ki a szövegből. Ezekhez a tipikus huszonegyedik századi vagy épp “magyarországi” dolgokhoz viszont egyáltalán nem tudom hozzákapcsolni az előadás elején levetített kisfilmet, mellyel meghatározták a helyszínt, és elhelyeztek minket időben. Persze a darabban végig a hetvenes évek Angliájában maradunk, ezzel teljes mértékben összeegyeztethetőek a “mai magyaros” megszólalások is, a bevezető filmmel már kevésbé.

Vetkőzéssel a családért! – Alul semmi a Tháliában

Összességében azt mondanám, nem csak remek esti szórakozás, de kötelezően megnézendő darab. Hölgyeknek mindenképpen!

További részletek és jegyvásárlás: http://www.thalia.hu/index.php/main/program/alul-semmi_3177Címke: Thália  Alul semmi