Ráérezni a küzdelem ízére

Írta: fesztbook.

A küzdelem élvezete címmel nemzetközi csoportos kiállítás nyílik április 28-án a budapesti Stúdió Galériában.

Ráérezni a küzdelem ízére

A kiállítás a sportot és a fizikai küzdelmet a test politikájával kapcsolja össze, s a személyes, privát megmérettetésektől a politikai és társadalmi harcokig jut el. A látogatók megismerkedhetnek a Zsidó Reneszánsz Boksz Klubbal, a kurd nőmozgalom „mosolygó forradalmával”, a korai magyar feminizmus elfeledett vezéralakjával, és egy terápiára járó, önkritikus művészpárral is.

A küzdelem élvezete (Enjoy Your Struggles) című kiállítás a mottóját egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a nemzetközi csoportos kiállításon résztvevő művészek, akik a saját tapasztalataikon, illetve közös, társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez. A hangsúly nem az egymással való versengésen van, hanem azon, hogy a különféle küzdelmek hogyan tudnak egymáshoz kapcsolódni. Hogyan lehet saját küzdelmeinken keresztül mások helyzetét megérteni, egymástól tanulni és egymást támogatni?

Az ökölvívásból indul ki Flohr Zsuzsi projektje, aZsidó Reneszánsz Boksz Klub, amely a zsidó sportegyesületek történetét eleveníti fel, az önkép és testpolitika kérdéseivel foglalkozik a bokszolás, a művészet és a performansz médiumán keresztül. A boksz itt nemcsak metafora: május elején a klub minden érdeklődőt – a teljesen kezdőket is – kétnapos boksz workshopra invitál a galériába.

A Bécsben élő szerb testvérpár, Sandra és Simonida Selimovic a kelet-európai roma és szinti közösségek elleni erőszakos cselekmények nyomán azzal foglalkozik, hogy felül lehet-e kerekedni a kirekesztésen a sporton keresztül. Lehetne-e például egy roma nő ma bokszbajnok Magyarországon?

A kiállítás két munkán keresztül foglalkozik az egyre jelentősebbé váló Kurd Nőmozgalommal, amely a szíriai Rojavában (Nyugat-Kurdisztánban) nemcsak a nők jogaiért, hanem a demokráciáért száll harcba. Hito Steyerl videóművész egykori barátnőjéről, Andreáról emlékezik meg: Németországban együtt forgattak kísérleti, feminista harcművészeti filmeket, mielőtt Andrea „éles” harcra váltott, csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz, és a mozgalom egyik mártírja lett. Dilar Dirik kutató és aktivista Jonas Staal képzőművésszel a kurd nők egyedülálló törekvéséről számol be, akik forradalmi politikai megoldásokat vezetnek be az általuk felszabadított területeken.

A román művész-kurátor páros, Alexandra Pirici és Raluca Voinea kiáltványában egy új földtörténeti kor szükségességét hirdeti, amelyben a „női princípium” a meghatározó. A kiállítás kurátorai, Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi pedig közös munkájukban a korai magyar feminizmus kiemelkedő, de mára már jobbára elfeledett alakját, Schwimmer Rózsát idézik meg.

A politikai és társadalmi harcok mellett a kiállítás számos olyan alkotót mutat be, akik személyesebb, intimebb módon közelítenek a küzdelem kérdéséhez. Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) Önkritikus portréja egy párterápiába enged betekintést.Szemző Zsófia a kiszolgáltatottság és a félelem érzéseivel foglalkozik rajzain keresztül, Toni Schmale pedig társadalmi nem és szexualitás, sport és fétis összefüggéseire fókuszál.

A küzdelem élvezete című kiállítás megnyitója április 28-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Stúdió Galériában (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület – Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.) a Negyed7Negyed8 Fesztivál programjában. A megnyitó estéjén Marty Huber angol nyelvű performansz-előadásában a sportolást a testről, a nemi szerepekről és az identitásról való gondolkodással köti össze, s az ezekhez kapcsolódó sztereotípiákra és elvárásokra kérdez rá adogatás közben.

Május 7-én és 8-án (mindkét napon 15 és 17 óra között) a Zsidó Reneszánsz Boksz Klub-projekt közreműködője, Tatiana Kai-Browne tart boksz-workshopot az érdeklődőknek. Előzetes tapasztalat nem szükséges, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 4-ig. A workshop napjaira külön-külön is lehet jelentkezni. Kényelmes öltözék és edzőcipő szükséges! Bővebb információ és regisztráció: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A május 21-ig látogatható kiállításon tárlatvezetéseket is tartanak majd. Az első alkalom május 8-án, vasárnap 18 órakor kezdődik a kiállítás kurátoraival, Erdődi Katalinnal és Flohr Zsuzsival.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület – Stúdió Galéria

1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Támogatók: Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya, Nemzeti Kulturális Alap