Kortárs magyar zeneszerző darabja az új sláger

Írta: fesztbook.

A Virtuózok felfedezettje, Szüts Apor szerzeménye, a Groteszk tangó még csak néhány napja kapható a legnagyobb online zenáruházakban, de máris hatalmas érdeklődés övezi.

Kortárs magyar zeneszerző darabja az új sláger

– Zenész vagyok, nem zongorista – vallja magáról a 23 éves Szüts Apor, aki a komolyzenei tehetségkutató első évada óta a Virtuózok nagy családjának nélkülözhetetlen tagja.

A vetélkedőn ugyan zongoristaként indult, és a zongora azóta is kitölti mindennapjait, de fontosnak tartja zeneszerzői pályafutását is. Eddig több mint 600 zeneművet komponált, az operától a hárfaversenyen át a nagybőgőversenyig. 2014-ben egyik operája nyerte a Miskolci Operafesztivál pályázatát: A hallei kirurgust idén október 2-án mutatják be Debrecenben.

Zeneszerzői karrierje egyik legfontosabb állomása a július 23-i Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitója volt Győrben, ahol a Virtuózok Apor saját szerzeményét adták elő, 12 ezer néző előtt – az előadást a Duna World csatorna élőben közvetítette.

 Talán még ennél is fontosabb hír azonban, hogy a napokban felkerült a legnagyobb online zeneboltok (Deezer, iTunes, Spotify) kínálatába Apor 2016 szeptemberében íródott szerzeménye, a Groteszk tangó.

De hogyan is született a Groteszk tangó?  2016 őszén erdélyi koncertkörútra indultak a Virtuózok, ám szükség volt még egy darabra, amit a zenészek közösen előadhattak volna. Így hát Apor írt egyet, melynek témája tisztelgés az argentin zeneszerző, Astor Piazzolla előtt.  A mű, amely eredetileg egy zongoraszóló vonószenekari kísérettel, azóta számtalan átiratban elkészült, többféle hangszerre: a vonósok mellett szerepet kapott már akár a harmonika vagy a hárfa is. Azóta a Groteszk tangó a Virtuózok-koncertek rendszeresen játszott, a közönség és a zenésztársak által is nagyon kedvelt darabja lett. Csengőhangként is letölthető a Virtuózok honlapjáról.

A népszerű dallamot tavaly októberben rögzítették a Müpában a Nemzeti Filharmonikusokkal, Bolyky Zoltán karmester vezényletével, a Kis Virtuózok Alapítvány támogatásával.

A Groteszk tangó már bejárta a világot a Virtuózokkal, előadták többek közt a New York-i a Carnegie Hall lelkes közönségének is, ahová Apor és virtuóz társai Kökény Tamást, a Virtuózok 2016 évi nyertesét kísérték el az Armel Operafesztivál által biztosított, teltházas koncertjére.

A karmesterként is tevékenykedő fiatal művész gyakran lép fel ApOrchestra nevű szimfonikus zenekarával is, és természetesen a Virtuózok koncertek állandó fellépője.

A Groteszk Tangó letölthető az online zeneboltokból:

Deezer: http://bit.ly/2u4FyTg

iTunes: http://apple.co/2u5H0WY

Spotify: http://spoti.fi/2tFeTL8

Groteszk Tango a Youtube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=hbfzKGYXrAI

Szüts Apor zeneszerző-karmester-zenész élete a zene. Édesanyja családjában mindenki zenész volt:  zenepedagógusok, művészek között cseperedett fel Apor, aki csecsemőkora óta érzékeny figyelemmel reagált bármilyen dallamra. Amikor 2014-ben feltűnt a Virtuózok tehetségkutatóban, a zsűrit azonnal lenyűgözte sokoldalúságával. „ – Ha egy fazekat adsz neki, akkor megtanul azon játszani…  – jellemezte akkor a fiatal tehetséget Kesselyák Gergely karmester. Jelenleg - a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium elvégzése után - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára jár. Legfontosabb eredményei: 2016. Beethoven Kadenciaíró Verseny 1. Díj; 2014. Miskolci Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség Díjasa; 2012. Velencei Nemzetközi Zongoraverseny 2. DíjCímke: Magyar  zeneszerző  Szüts Apor  sláger