Balkán kobra premier

Írta: fesztbook.

Szombaton este ünnepélyes keretek között bemutatták a Thália Színház legújabb előadását, a Balkán kobrát. Több ismert közszereplő is tiszteletét tette a premieren.

Balkán kobra

A történet röviden az alábbiak szerint alakul. Ankica (Schell Judit) egy vidékről elvágyódó feleség, akinek férje Juraj Ardonjak (Szombathy Gyula) egy gazdag maffiózó vállalkozó. Az unatkozó feleség bármit megtenne, hogy elkerüljön arról a porfészekről, ahol most élnie kell, akár még a férje megöletésére is képes lenne. A legnagyobb probléma viszont az, hogy a körülötte legyeskedő alkalmi szerető Borisz Mozsbolt, földhivatali gyakornok (Csányi Sándor) szája sokkal nagyobb mint a tehetsége.

Balkán kobra

Kattintson a képekre a galériáért!

Ilyen felhozatal mellett Ancsikának nem marad más választása, mint felbérelni a könyörtelen gyilkoló gépet, aki megjárta a délszláv háborút is a legendás Jovo Sztaniszavljevics Kobrát (Szabó Győző). Persze a legendás Kobra közel sem olyan hatékony, mint azt a hírnevéből gondolnánk. Ezután kezdődnek a bonyodalmak, ahol mindenki a pénzt, a gyors meggazdagodást akarja, ahol senki nem képes rendesen elvégezni a rá bízott feladatot…

Balkán kobra

A Balkán kobra a történet és a felvonultatott szereplők miatt is lehetne egy remek vígjáték, ahol a néző két felvonásban jól szórakozik. Ennek ellenére a darab nagyon lassan indul és a csúcspontja is elmarad attól, amit várnánk. Az első felvonásban a történet és a cselekmények döcögve haladnak előre. A kezdeti bizonytalanságunkat Schell Judit bomba alakja és azt lenge, sokat sejtető öltözete némileg kompenzálta. A nézőközönség igyekezett meghálálni minden olyan vicces jelenetet, ami kicsit is megmozgatta a nevetőizmaikat.

Balkán kobra

Picit elbizonytalanodunk, de reménykedtünk, hogy jobbra számíthatunk majd a folytatásban és a szünetet követően szerencsére volt okunk az optimizmusra. -  Itt azért megjegyeznénk, hogy Herceg Zoltán és néhány néző nem volt olyan türelmes, hogy megvárja a második felvonást. - Az első feléhez képest itt láttunk némi lendületet. Elkezdett működni az a valami, amit várunk a színpadon játszó színészektől és kezdtünk reménykedni, hogy talán jól fog elsülni ez az egész. A nézők többet nevettek, a poénok jobban sikerültek, a cselekményekben volt lendült, közelebb kerültek a nézők is a darabhoz. Az este csúcspontjának talán Schell Judit és Csányi Sándor enyhén túlfűtött erotikus erdős jelenetét említenénk. Itt éreztük azt, hogy a nézőkkel együtt felszabadultan nevetünk és nincs semmi erőltetett benne egyik oldalon sem. Több ilyen kellett volna!

Balkán kobra

Összegezve a látottakat és a színház más, most játszott előadásaiéhoz képest (Férfiagy – avagy 100% humor a Tháliában, vagy a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban) azt mondhatjuk, hogy a Balkán kobra más. A néző azt érezheti, hogy a színészek nem hisznek a darabban, nem jön át a lelkesedés. Talán szeretnék megnevettetni a közönséget, de valamiért nem működik a dolog úgy, ahogy azt várnánk. Lehet, hogy maga a történet nem olyan? Vagy csak bele kell rázódni? Ezt már Önre bízzuk!

Szereplők: 
Juraj Ardonjak, vállalkozó: Szombathy Gyula
Ankica, felesége: Schell Judit
Miroszláv Frankics, Ardonjak titkára: Pindroch Csaba
Borisz Mozsbolt, földhivatali gyakornok: Csányi Sándor
Tonka, Mozsbolt húga: Fodor Annamária
Jovo Sztaniszavljevics Kobra: Szabó Győző
Joszip Zeljics, paraszt: Hunyadkürti István
Dick Gilespie, Unprofor alezredes: Vida Péter
Adam Zsazsics, rendőrtizedes: Mohai Tamás
Sárosi: Egri Bálint
tangóharmonika: Agnecz Katalin

Rendező: Rusznyák Gábor
16 éven felüliek számára ajánlott.