Április elsejei tréfa lesz az Arany Málna

Írta: Antal Beatrix.

Az idei évtől április elsején osztják majd ki Los Angelesben a szervezők a filmes világ citromdíját.

John Wilson, az Arany Málna-díj, vagyis a Razzie Awards alapítója a hétvégén jelentette be, hogy idén a Bolondok napján kerül sor az átadó ünnepségre. A szervezőknek régi vágya volt, hogy ezen a bolondos napon jutalmazzák meg a legrosszabb produkciókat és filmes alkotásokat.

A díj jelöltjeit az Oscar-díjkiosztó előestéjén, vagyis február 25-én hirdetik ki – korábban ebben az időpontban volt az Arany Málna díjainak kiosztása. Ezzel a döntéssel arra is lehetőség nyílik, hogy a zsűri a szavazás előtt megnézhesse az év legrosszabbnak ítélt filmjeit, és alaposabban megfontolhassák, kire voksolnak.

Annyiban azonban lényegtelen a díjkiosztó időpontja, hogy a díjazott hollywood-i sztárok a legtöbb esetben nem jelennek meg, az esemény negatív jellege miatt. Az Oscar-díj kontrasztjaként létrehozott Razzie, teljes nevén a Golden Raspberry Award1980 óta létezik, azóta minden évben szavazással választják ki a jelöltek közül a díjazottakat. Maga a díj egy szuper 8-as filmtekercsre helyezett, aranysárga festett málna.

A tavalyi évben Az utolsó léghajlító és a Szex és New York 2. című filmek vitték haza a legtöbb citromdíjat, előbbi öt, utóbbi három Arany Málnát is kapott. Jessica Alba a legrosszabb női mellékszereplőnek, míg M. Night Shyamalan az év legrosszabb rendezőjének és a legrosszabb mellékszereplőnek járó cseppet sem megtisztelő díját kapta.