A némafilmes mindent vitt

Írta: Antal Beatrix.

Az idei Oscar-gála nem hozott meglepetést: A némafilmes szinte minden díjat besöpört, a várakozásoknak megfelelően a legjobb színésznő Meryl Streep lett.

A némafilmes című francia film, ami a némafilmek korszakát idézi fel, összesen öt Oscart nyert: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb zene, a legjobb kosztüm díját, a legjobb színész pedig a főszereplő, Jean Dujardin lett.

Meryl Streep – bár 17 jelöléssel és Oscar-díjjal büszkélkedhet – bizonyára nagyon boldog volt, hogy életében először a női főszereplő kategóriában ő lehetett az első. Az elismerést Margaret Thatcher megformálásáért kapta A Vasladyben.

A másik nagy várományos, Martin Scorsese sem ment haza üres kézzel, hiszen családi filmje, A leleményes Hugo ugyancsak öt díjat kapott, igaz, hogy csupán a technikai kategóriák közül került ki győztesen.

A nyertes mellékszereplők nevének kihirdetése sem okozott meglepetést: a Kezdők című filmben a melegségét felvállaló apa, a 82 éves Christopher Plummer,  illetve A segítség házvezetője, Octavia Spencer nyertek díjat – utóbbi a hatodik fekete bőrű színésznő, aki Oscart kapott.

A legjobb eredet forgatókönyvért járó díjat a Filmakadémia vette át Woody Allen nevében, aki következetesen kerüli a díjkiosztó ünnepséget. A rendező az Éjfélkor Párizsban című filmért érdemelt jutalmat, míg a legjobb adaptált forgatókönyv díját az Utódokért Alexandert Payne, Nat Faxon és Jim Rash kapta. A legjobb idegen nyelvű film díját az iráni Nader és Simin - Egy elválás története nyerte.