Az utaskísérő – Avagy a Meleg Alvászavaros Nőcsábász kalandjai

Írta: Julcsi.

Vonatkoztassunk el a valóságtól, ugorjunk a realitás határain túlra, és vessük bele magunkat Sam Friedlander rendező első olyan filmjébe, mely mozivászonra került.

Az utaskísérő – Avagy a Meleg Alvászavaros Nőcsábász kalandjai

Először azt hittem, én vagyok nagyon elfogult – révén, hogy alapból roppant kritikus szemmel nézek meg egy vígjátékot -, de mikor a moziban sorra álltak fel az emberek és sétáltak ki a vetítésről, egészen megnyugodtam. Talán mind sejtjük, hogy egy igazán humoros vígjátékot, melyen valóban jóízűt nevethet az ember, néha sokkal nehezebb megalkotni, mint egy szívbemarkoló drámát. Ha egyetlen szóval kellene összegeznem, hogy ez a film meg áll-e a saját lábán nézhető vígjátékként, annyit mondanék: nem.

A film szerencsére egyáltalán nem veszi komolyan magát, és talán mindenki fel tud idézni magában olyan filmeket, ahol ez a stratégia működött is, anélkül, hogy példákat hoznánk fel.  Ennél a filmnél még csak ez sem sikerült. Ne foglalkozzunk sokat a történettel, rá se hederítsünk, hogy a filmen keresztül egy olyan világba csöppenünk, melyben az emberiség létrehozott egy szuperrobotot, egy mesterséges intelligenciát – fogalmunk sincs, milyen évben járunk -, melyet egyetlen célra szeretnének gonosz szereplőink használni: elvenni az emberi utaskísérők állását, és helyettesíteni őket megannyi robottal. Bár a film kezdetén a főcímből, a zenékből, és az ez által megteremtett atmoszférából arra tippelnénk, hogy Az utaskísérő valamilyen régi, jól bevált, retró sémára hajaz, és inkább a múlt évtizedben játszódik, később azonban a képünkbe tol egy szexi gép nőt. Elképesztően jól mehet a légitársaságnak, ha az egész világban ezt az alkotást ők kaparinthatják meg először.

Az utaskísérő – Avagy a Meleg Alvászavaros Nőcsábász kalandjai

Tehát mint mondtam, az alkotás nem veszi komolyan magát. Nem foglalkozik az idő realitásával és a fizikával. A légi irányítás is lazára veszi a témát – neki akkor is lejárt a munkaideje, ha épp zuhan egy repülő a város közepe felé. Az egész film egy nagy paródia, saját magát is parodizálja, de még így is rettenetes.

Az utaskísérő – Avagy a Meleg Alvászavaros Nőcsábász kalandjai

A jelenetek többsége inkább egyszerűen csak undorító, néha gyomorforgató, mintsem humoros. Egy elfuserált világ elfuserált szereplőit látjuk, akiken nevetnünk kéne, de nem tudunk. Sajnálni őket, vagy együtt érezni velük egyenesen képtelenség, a főszereplő irritáló, de a filmben egy normális karakter sincs, tehát ez a film belső világában egyáltalán nem különös. Főhősünk Larry Gaye, magyar fordításban Larry Meleg mindent megtesz azért, hogy egy másodpercig se érezz vele együtt. A nevéből fakadó poénok erőltetettek és inkább csak röhejesek. Persze a férfi, neve ellenére hatalmas szívtipró és nőcsábász – akart volna lenni, de ez sem jön át igazán a filmben. Egy buta lányka áll vele szóba, aki még gyereket is szül neki, és egy olyan nő, akinek hátsó szándéka van, azért adja be a derekát. A nagy nőzésből mást nem látunk.

Az utaskísérő – Avagy a Meleg Alvászavaros Nőcsábász kalandjai

Annyi meg annyi furcsa, esetlen, idétlen és bosszantó dolgot lehetne még összeírni erről a mozi élményről, hogy hosszabb lenne, mint maga a film. Csak elvetemülteknek ajánljuk.Címke: Utaskísérő  Mozi