Jupiter holdja

Írta: Julcsi.

Mundruczó Kornél új filmje - mely már Cannes-ban is tiszteletét tette - 8-án kerül a magyar mozikba. A történet szerint Aryant, a szíriai menekültet meglövik a magyar-szerb határon,

Jupiter holdja

de nem hal bele sérüléseibe, hanem rejtélyes és csodálatos módon szembeszegül a gravitációval, és onnantól képes lesz lebegni. Ezt a csodát a menekülttábor egyik orvosa, Dr. Stern rövidke hitetlensége múltán azonnal kihasználná. Magával viszi a fiút, útlevelet és okmányokat ígérve neki, és egy kollégája betegeinek mutogatja, mint valami megváltó csodát, melyet az egyszerű emberek nem kevés pénzzel jutalmaznak.

Jupiter holdja

A film port.hu-n található adatlapja alatt szerepel a kommentek között egy kérdés: “Miért kell, hogy repüljön? Miért nem lehet egy egyszerű társadalmi drámát csinálni a menekültekről?”. Kérdem én: miért kellene? Ez olyan, mintha egy horror film esetében megkérdeznénk, hogy miért nem csináltak ebből inkább gyermekbarát rajzfilmet. Azt hiszem, ha ebből az irányból közelítünk igenis bátor, egyedi és különleges lépés volt Mundruczó részéről a téma efféle kreatív feldolgozása. Miközben aktuális témákat és problémákat érint, felmutat valami többet is, és ezt messze nem tartom rossznak. A történetben van kurázsi bőven, a szereplők és a környezet is erős, de maga a film egy kissé - mint maga a főhős - lebeg a semmiben. Mivel sem politikailag, sem vallásilag nem foglal álláspontot, minden kérdést, amit felvet, teljesen nyitva is hagy és a döntést maximálisan a nézőre bízza. Ami nem feltétlen lenne negatívum, ha nem töltene el ezzel a bizonytalankodással ennyi időt.

Jupiter holdja

Ez a film túl hosszú. A karakterek kellőképp összetettek, a színészek játéka hiteles és szerethető, a szereplőválogatás kifejezetten találó, az operatőr szinte lélegzetelállító munkát végzett, azonban a vágásnál még jó pár jelenetet elviselt volna egy kis kurtítást, hogy a film ne veszítsen a lendületéből és a végére ne váljon menthetetlenül unalmassá. Mert sajnos ez a hibája a teljes filmélményre rányomja a bélyegét, és aki esetlegesen kellemesen megszédült egy repülős jelenettől – melyek szó szerint szédítőek -, az a következőtől könnyen el is álmosodik és elveszti a fonalat.

Minden hibája ellenére azonban a Jupiter holdját egyszer mindenképpen érdemes végignézni.Címke: Jupiter holdja  

Ezt olvastad már?