kadar.kom

Írta: fesztbook.

Az 1989-90-es fordulat minden posztkommunista országban eljutott odáig, hogy a kommunista vezetőket utolérte a számonkérés. Ceausescu, Jaruzelski, Honecker, Krentz és társaik.

Egy kivételével: Magyarország. Kádár Jánostól és elvtársaitól senki sem kérte számon  regnálása alatt elkövetett bűnüket és senki sem hallgatta meg vélt, vagy valós mentségeit.

A kádár.kom célja, hogy értelmezhető és valós képet adjon Kádár Jánosról. Arra keresi a választ, hogy Kádár milyen körülmények között jutott a hatalom közelébe, került hatalomra, hogy nevével fémjelzett rendszer mit adott Magyarországnak, és mit vett el az országtól.

A filmben is közreműködő Dr. Berecz János az egyetlen, aki valóban „dolgozott együtt” Kádárral a megszólalók közül, ugyanis ő MSZMP KB tagja, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, ekkoriban egyik legbefolyásosabb politikusa, 1987-ben a Politikai Bizottság tagja volt. 1982-ben távozott az MSZMP KB külügyi osztálya éléről, és a Népszabadság főszerkesztője lett.

Az eredetileg 150 perces film „kivonatolt” 84 perces változatát az alkotók november 28-án , 19:00 órakor mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A jegyár: 1400 Ft,

Az általános kedvezmények (nyugdíjas- diák-, pedagóguskedvezmény 1000 Ft) érvényesek.

Producer: Eötvös Péter, Aradi-Beöthy Péter
Rendezte:  Aradi-Beöthy Péter, Bodnár V. Róbert.
Fényképezte: Takács Rudolf, Horváth Richárd
Zene: Bögös Henrietta

Szakértők: Dr. Szerencsés Károly, Dr. Horváth Attila, Dr. Szakály Sándor, Dr. Zinner Tibor, Dr. Alekszandr Sztikalin, Dr. Berecz János

kádár.kom Trailer (youtube) - https://www.youtube.com/watch?v=9ueSEBAtFyg&t=0s

kádár.kom imdb link  - http://www.imdb.com/title/tt7535734/

Ezt olvastad már?