Sony Xperia Tablet S - teszt

Írta: fesztbook.

Néhány napos tesztelésre nálunk járt egy Sony Xperia Tablet S táblagép. A Sony második generációs készülékén már a kibontáskor láttuk, hogy végre nem egy tucat táblagép érkezett. Az egyedisége kívül teljesen lenyűgöző és ezt már csak a műszaki adatok tudták felülmúlni.

Sony Xperia Tablet S

Önmagában a tablet egy olyan igényt hivatott kielégíteni, ahol a felhasználók szeretnék, ha egy jól használható, viszonylag nagy képernyővel és egész napos rendelkezésre állási idővel bíró könnyű számítógépük lenne.  Ahol könnyen és gyorsan tudnák fényképeiket, videóikat elkészíteni és azt barátaik ismerőseik számára a közösségi oldalakon közzétenni, vagy akár leveleiket kezelni. Ezt az igényt a Sony tabletje maximálisan kielégíti, sőt még ennél többet is...

Megjelenés

Ez az androidot futtató tablet egy igazi különlegesség a piacon. Az igényes megjelenés mellett egy olyan gépet kapunk, ami bátran felveszi a versenyt a hasonló kategóriás tabletekkel. Tökéletesen alkalmas a mindennapokban jelentkező igények kielégítésére. Az átlagos felbontású kijelzője (9,4 hüvelykes, 1280x800 pixel, LED megvilágítású ISP panel) mégis megjelenésben kiemelkedik a többi hasonló készüléktől. A színek szépek a fekete is jó és a betekintési szöggel sem volt gond. Filmezésre, zenehallgatásra, vagy akár fényképezésre is bátran használható.

Hardver

A fém hátlap mögött található 6000 mAh-s akkumulátor gondoskodik arról, hogy egész nap tudjuk „püfölni” gépünket, és ne kelljen attól félnünk, hogy hamarosan lemerül. A teszt során nem is kíméltük, folyamatos WiFi kapcsolattal fotóztunk és videóztunk, majd azokat posztoltuk, ahol csak tudtuk. A gép ezen a téren maximálisan állta a sarat. De kell is ez a kapacitás az Nvidia Tegra 3-as, 4+1 magos 1,3 GHz-es processzornak, és a GeForce ULP 1 GB-os grafikus magnak.

{gallery width=210}sony-xperia-tablet-s{/gallery}

A képre kattintva galéria nyílik!

Fényképezés

Ami számunkra érdekesebb volt az a fényképező és videó készítő eszköze. A hátlapon egy 8 megapixeles felbontásra képes (videónál 1080p, tehát fullHD) kamera kapott helyet.  - Az elöl lévő 1 megapixeles a szokásos, nincs is értelme nagyon feszegetni a kérdést. - Azt nem értem, hogy miért nem tettek mellé egy LED villanót, de biztos jó okuk volt rá. Ez picit hiányzott, mert lenne azért sok olyan szituáció mikor érdemes használni és itt nem csak az éjszakai fotózásra gondolok. Ezen túl a beállítási lehetőségek is korlátozottak. A felbontáson kívül állítható a digitális zoom, az expozíció, a fehéregyensúly, a geotagging, néhány téma és a fókuszálás módja. Ennek ellenére jó megvilágítási körülmények között kiváló képeket készít és gyorsan fókuszál.

 A videó készítésre sem lehet nagyon panaszunk, mert nagy felbontásban is megfelelően működik. Egy picit zavaró volt, hogy felvétel közben bizonyos időközönként újrafókuszált és ezt a felvételek ideje alatt folyamatosan elismételte, de lehet ez csak az én tudásbeli hiányosságom volt és bizonyos beállításokkal kompenzálható. Az elkészült képeket és videókat a gyárilag telepített programokkal lehetőségünk van szerkeszteni is. Itt a videó szerkesztő volt, amit mélyebben is próbáltam, és a szerkesztésig nem is volt probléma, de mikor szerettem volna az elkészült anyagot exportálni, akkor sosem sikerült. Talán majd egy frissítés megoldja ezt a problémát is, addig meg használjuk a youtube szerkesztőjét.

Zene

Azt gondolom, ha Sony, akkor a zenében valami nagyot kell villantania, és ez így is lett. A gyári lejátszó (Play) felejtős, egyből a Walkman amit javaslok a zenélésre. A zenéket válogatva találjuk, albumképek mindenhol, kereshetünk előadót, dalszöveget szinte bármit, van véletlen lejátszás és ismétlés is, tényleg minden megtalálható, amit csak szeretnénk. Külön kiemelendő a hangszínszabályzás. Az 5+1 sávos ekvalizer mellett kapunk több más gyári hangjavító technológiát is, mint pl. a ClearAudio+, Clear Phase, xLOUD és S-Force Front Surround 3D. Ezekkel a lehetőségekkel és egy remek külső hangfallal, vagy fülhallgatóval a zene rabjává válunk.

Főbb műszaki adatok

Méret:  239,8 x 174,4 x 8,8 milliméter, 570 gramm
Kijelző: 9,4 hüvelyk, 1280 x 800 pixel (161 ppi), Kapacitív, multi-touch PLS TFT, Sony Mobile Bravia Engine
Hardver: Nvidia Tegra 3 T30S, 1,3 GHz quad-core ARM Cortex-A9 + 500 MHz ARM Cortex-A9
Grafikus chip: GeForce ULP, 1 GB RAM
Kamera: Fő: 8 megapixel, autofókusz, Másodlagos: 1 megapixel
Videófelvétel: (1080p/720p)
Akku: 6000 mAh-s lítium-ion

A Sony tabletjéről még sok-sok oldalt lehetne írni, de talán sikerült kiemelni és tesztelni  azokat a főbb szempontokat, amelyek leginkább benyomást gyakorolhatnak ránk a választásnál. Összességében egy versenyképes nagyon jó műszaki tatalommal rendelkező egyedi megjelenésű gépet kaphatunk nem kevés pénzért, de egy ilyen márkánál ez nem meglepő.Címke: Sony  Tablet  Xperia  

Ezt olvastad már?