Sony Action Cam az adrenalin függőknek

Írta: fesztbook.

Hamarosan megérkezik a nyár is hozzánk, de már most is sok olyan extrém sportot lehet kipróbálni, amit szívesen rögzítenénk és megosztanánk másokkal is.

Sony

A Sony HDR-AS15 Action Cam egy igazi sportoláshoz tervezett videó kamera, ami megjelenésében elegáns és ugyanakkor sportos. A mérete tökéletes, kicsi, formás és a vízálló tokozatának köszönhetően minden külső behatásnak ellenáll. Nézzük meg mit tud és mire is jó valójában.

Már első pillantásra is nagyon meggyőző a kamera. A gyári tokba könnyen és pontosan illeszthető és a kialakított rögzítést még a legügyetlenebbek is könnyedén és biztonságosan tudják használni. Amire szükség is van, ha víz alá, vagy nagyon nedves, poros helyen akarunk vele felvételt készíteni. A tok nélkül, (ami egyébként 60 méteres mélységig is megvédi) a kamera sérülékeny és nem alkalmas extrém körülmények közötti videózásra.

Sony

Használhatóság

Ha már a toknál tartunk, akkor azért annyi negatívumot meg kell említenünk, hogy a kamera hátsó részén található felvételt indító és leállító gombon kívül (amit ötletesen elláttak biztonsági zárral is) az oldalsó menüvezérlő gombokat is kialakíthatták volna. Használat közben mi is szerettünk volna, pl. a normál felvételről átváltani a lassú, vagy szuper lassú felvételre, de erre csak úgy volt lehetőség, hogy kivettük a kamerát és átváltottunk a menüben, majd visszatettük. Ez akkor volt igazán kellemetlen mikor víz alatti felvételeket készítettünk. Kamera ki a vízből, szárazra törlés, kivétel a tokból, átállítás, vissza a tokba és folytatódhat a felvétel a következő átállásig. Ezt a sor fölösleges mozdulatot lehetne megspórolni, ha lenne lehetőség a menet közbeni menüvezérlésre a kialakított gombokkal. Arról nem is beszélve, hogy minden ilyen környezetben történő szét és összeszerelés, beázási kockázatot is jelenthet, ha nem alapos a tisztítás.

Megjegyezzük, hogy jó lenne, ha már az alapcsomagban benne lenne, egy fejpántos rögzítő is.

Sony

Vezérlés

A kamera menürendszere logikusan épül fel, gyorsan és könnyen kezelhető.  Az öt filmezési mód között megtaláljuk a Full HD felvételi lehetőséget, amit mindenképpen ajánlunk, ha valaki egy kicsit is a jövőbe akar tekinteni. Manapság már nem érdemes ennél rosszabb minőségben rögzíteni. A másik említésre méltó rögzítési funkciója a lassú (60 képkocka/mp) és szuper lassú (120 képkocka/mp) funkció, ami tökéletesen alkalmas a gyors mozgások lassítására és fantasztikus felvételek készítésére. Kár hogy ezt a funkciót a kamera nem tudja Full HD felbontásban.

A készülék WiFi funkcióval is rendelkezik, amit láttunk is feltüntetve rajta és a szükséges PlayMemories programot is letöltöttük a Play áruházból, de ennél tovább nem jutottunk. Minden szükséges beállítás elvégzése után sem sikerült eljutni a kameraképig. Azért hogy kizárjuk a telefonunk (Galaxy S 2) esetleges hiányosságait, kipróbáltuk más telefonnal is, de sikertelenül. Megnéztük a Play áruházban olvasható hozzászólásokat is és mások is hasonló problémával szembesültek. Reméljük, ez a jövőben megoldódik, mert az ötlet nagyszerű és megoldás lenne a korábban említett beállítási problémákra is használat közben.

Sony

Minőség

A felvétel minősége – még gyenge fényviszonyok mellett is - kifogástalan és ezt köszönhetjük többek között a Carl Zeiss Tessar objektívnek. Méretéhez képest gyönyörű képminőségben dolgozik a gép és a felvételek élvezhetőségét segíti az elektromos SteadyShot képstabilizálás is. A felvételeket két különböző látószöggel készíthetjük, vagy a 120°-os „normálnak” mondhatót, vagy a még ennél is nagyobb 170°-osat választhatjuk. A MPEG-4 AAC-LC 2 sztereó hangrendszerrel a képen kívül a hangot is jó minőségben rögzíthetjük. A videó felvételen kívül a kamerával lehetőségünk van arra is, hogy általunk megadott időközönként fényképeket készítsen. Mivel nem az a fő erőssége a gépnek ezért ne várjunk csodát, de így is szép képek készültek a 2,0 megapixeles, 16:9-es (1920x1080) felbontással.

Csatlakozások

A kamera minden szükséges csatlakozással fel lett vértezve, amire szükség is van. Megtalálható rajta a Micro USB-port, a HDMI D csatlakozó, és az M2/SD Micro memóriakártya helye is. Ezek segítségével könnyen letölthetjük a felvételeinket, vagy akár közvetlenül lejátszhatjuk a tévénken is azokat.

Sony

Akkumulátor

A kis házba sikerült egy olyan akkumulátort tervezni, ami bőven ki tudja szolgálni a szükséges rendelkezésre állási időt. Gyorsan tölthető, és sokáig bírja még akkor is, ha folyamatosan próbálgatjuk a beállításokat. A tesztünk során bő két óra vízisíelést és 2 óra uszodai felvételt is gond nélkül kibírt.

Összegezve a kamerával töltött jó pár órát elmondhatjuk, hogy a készülék tudja azt, amire kitalálták. Vannak némi hiányosságai, de nem olyanok, amiért ne lehetne szeretni és mindenhová magunkkal vinni. Szép felvételeket készít még rosszabb fényviszonyok mellet is, és nem hozza zavarba semmilyen extrém körülmény sem. Akinek lételeme az adrenalin és az ezzel járó aktív sportok rendszeres űzése, annak feltétlenül ajánljuk, hogy szerezzen be egy ilyen kamerát.

Az Action Cam főbb műszaki paraméterei:

Kis méret: 82 x 47 x 24,5 mm, és 65 gramm
Carl Zeiss® Tessar® objektív
Minimális megvilágítás 6 lux
Elektromos SteadyShot™ képstabilizálás
Videó felbontás: 1920×1080/60P(PS), 1920×1080/30P(HQ), 1280×720/30P(NORMÁL,LASSÚ,SZUPERLASSÚ), 640×480/30P(VGA)
Állóképfelvétel: 2,0 megapixel, 16:9 (1920x1080)
Beépített mikrofon és hangszóró
60 méteres mélységig használhat vízálló tok
WiFi funkcióCímke: Sony  Action Cam  HDR-AS15  

Ezt olvastad már?