Budapesti Víz Világtalálkozó

Írta: fesztbook.

Október 8. és 11. között rendezik a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelyre a világ döntéshozói, tudósai érkeznek Magyarországra, hogy a világ vízkészletének megőrzéséről, az egészséges ivóvíz biztosításáról egyeztessenek.

Víz

Magyarország természetes vizekben gazdag. Folyóink, tavaink, termál- és gyógyvizeink nemcsak az életet táplálják, de számos kitűnő programlehetőséget is kínálnak. A Világtalálkozó kapcsán a víz jegyében állítottuk össze következő programamajánlónkat, hogy a héten – vagy akár a következő hetekben – minél sokrétűbben megismerkedhessünk Magyarország sokszínű vízi programkínálatával.

Értékes gyógyvizeink

Magyarország nemzetközi szinten is híres gyógyvizes fürdőhelyeiről. Hazánkban naponta 350 000 m³ 30°C feletti hévíz tör felszínre. Az ezekre épülő fürdők azonban már régen nemcsak a gyógyvízről szólnak. Sárvár, Zalakaros, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, vagy Gyula csupán néhány azon fürdőhelyek közül, ahol fűtött élménymedencék, értékes gyógyvizek, valamint egyéb szórakoztató, és felüdülést nyújtó attrakciók biztosítják a kikapcsolódást a fürdőző vendégeknek – kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. Válasszuk hát ki kedvenc fürdőhelyünket, vagy épp azt, ahol még soha nem jártunk, a hozzánk legközelebb, vagy épp a legtávolabb fekvőt, és élvezzük a gyógyvíz testet-lelket felüdítő hatását!

Budapest, mint fürdőváros

Kevesen tudják, hogy a magyarországi hévizek 10%-át Budapest adja, ahol a világon egyedülálló módón 118 termálkút működik. A budapesti fürdőkultúra története egészen a római korig nyúlik vissza, történelmi gyógyfürdői ezáltal rendkívül színes építészeti stílusukkal várják a látogatókat. A nevezetes Gellért fürdő a mai napig fővárosunk legszebb fürdőjeként ismert, a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotása. A Gellért mellett azonban számos fürdőben lazíthatunk: a Rudas, a Széchenyi, a Király, a Veli bej, a Rác, a Szent-Lukács, vagy a Császár-fürdő, mind tökéletes környezetet nyújtanak akár csak néhány órás, akár egész napos kikapcsolódásra. 

Duna Múzeum

1980-ban nyitotta meg kapuit az esztergomi Duna Múzeum, amely 2001-es átalakítása óta számos hazai és nemzetközi díjat elnyert. A múzeum célja, hogy kiállításainak érdekességével, áttekinthetőségével, interaktivitásával maradandó élményt és ismeretekben való gyarapodást nyújtson, elsősorban a fiatalabb korosztály számára. Víz-idő című állandó kiállításán a víz történelmét, a víz felhasználásának múltját kísérhetjük figyelemmel. A múzeum különleges látványossága a 18. századi vízimalomra emlékeztető Aquamobil, amely a víz erejének népi felhasználását mutatja be. Az állandó és a számos időszakos kiállítás mellett október 4-től megtekinthetjük Kovács Melinda, ROMANTIKA című fotókiállítását is. http://www.dunamuzeum.hu/

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpontban egy helyen tekinthetjük meg a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. A négyszintes látogatóközpontban Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilága tárul a szemek elé. A központ egyik legnagyobb látványossága a 735 ezer literes édesvízi akvárium, ami igazán természet közeli élményt nyújt minden látogatónak. Akit érdekel a vízi élővilág, annak az Ökocentrum kihagyhatatlan program, hiszen a Szabadidőparkban testközelből megtekinthető Magyarország színes élővilágának egy darabkája. http://tiszataviokocentrum.hu/hu/

Különleges tárlatvezetés az Aquincumi Múzeumban

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából egy különleges tárlatvezetés várja az érdeklődőket az Aquincumi Múzeumba, 2013. október 8-án, 11 órára. A rendhagyó programon az ókori ivóvízellátó rendszer és szennyvízhálózat működésével, valamint a köz- és magánfürdők használatának kultúrájával lehet megismerkedni. Természetesen a túra részét képezi az aquincumi „vízi” orgona megtekintése.

http://www.budapestwatersummit.hu/ezer-viz-orszaga/csodak-kutja/kulonleges-tarlatvezetes-az-aquincumi-muzeumban-322/

Sétahajózás a Dunán Visegrádig

Ha semmi másra nem vágyunk, mint egy kis friss levegőre és csodás környezetre, akkor pattanjunk fel valamelyik Budapestről induló sétahajóra és látogassuk meg például Visegrádot, áthajózva a Duna egyik legszebb szakaszán. A másfél órás út során megcsodálhatjuk a főváros, Visegrád és Nagymaros látképét, valamint a Dunakanyar festői szépségű táját. Ne hagyjuk ki ezt a hangulatos kirándulást! Élvezzük a csodás őszi táj látványát, másszuk meg a Visegrádi várat, kóstoljunk meg egy finom ebédet, egy pohár bort, vagy túrázzunk egyet a hegyekben! http://www.mahartpassnave.hu/

I. Balatoni Halfesztivál

A Balaton ősszel is nagyszerű lehetőség, ha kikapcsolódásra vágyunk. Ráadásul a pihenés mellett aktívan is el tudjuk tölteni az időt. Ha mindened a Balaton vagy csak kíváncsi vagy rá ősszel is, a Balatoni Halfesztiválban biztosan nem fogsz csalódni! Október 11. és 13. között Siófokon minden a halról szól. Változatos koncertek, gyermekműsorok és megannyi balatoni finomság biztosítja a felhőtlen szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kóstold meg a térség legfinomabb halas ételeit és tudj meg minél többet a balatoni élővilág rejtelmeiről az I. Balatoni Halfesztiválon! http://siofokportal.com/balatoni-halfesztival-p-4050.html

Szódavíz, egy magyar kultuszital

Ugye mindannyian emlékszünk még a szódavízre? Nos, akinek ez az ital kellemes emlékeket idéz fel, az vegye célba a Hansági Múzeumot, ahol a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című kiállítás várja az érdeklődőket. A kiállítás a szódavíznek állít emléket, mely a fénykorában olyan közszükségleti cikk volt, mint a tej vagy a kenyér. A tárlathoz minden korosztály számára múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik. Az óvodások meséket hallgathatnak a vízról, és szódavizet készíthetenek, a kisiskolások a szódavíz történetének megismerése közben buborékos noteszt gyárthatnak maguknak, a felsősök a szódásszifon működését tanulmányozhatják, a felnőttek pedig fröccs-kóstolóval együtt élvezhetik a múzeumi túrát.

http://hansagi.gymsmuzeum.hu/idoszaki.htmCímke: Budapest  Víz  Világtalálkozó  

Ezt olvastad már?