Disney On Ice decemberben Budapesten

Írta: fesztbook.

A Fantázia Birodalma cimű Disney On Ice előadás szédületes utazásra viszi a a családokat a klasszikus és a legújabb Disney mesék birodalmába.

Disney On Ice

A Feld Entertainment legújabb előadása, A Fantázia Birodalma című Disney On Ice show a közönséget négy varázslatos helyszínre repíti egy elbüvőlő kaland keretében;

először a Verdák versenypályájára,  majd Andy hálószobájába, hogy a Toy Story 3 szereplőivel mulassunk. De az előadás egy víz alatti utazásra is elragadja a nézőket, A Kis Hableányban megismert csodálatos világba, valamint Tündérrév misztikus földjére, Csingilinggel történő találkozásra.

"Elsőként bemutatni Csingiling történetét élőben és ráadásul jégen, nem is beszélve a Toy Story imádott alakjainak megjelenítéséről, egészen hihetetlen megbízatás volt számunkra és boldogok vagyunk, hogy ezeket a szívmelengető meséket mi vihetjük el a családokhoz az egész világon." - nyilatkozta az előadásról Nicole Feld producer.

Disney On Ice

"Az aréna nyomban Tündérrévvé változik, amint a tündérek előkészítik a tavaszt a színrobbanással. Azonban a játékok világának megalkotása az életnagyságú díszletekkel, kellékekkel és kosztümökkel; mindezt ráadásul korcsolyázókra, de úgy, hogy mégis játék méretűnek tünjenek, nem kevés kísérletezést igényelt." - tette hozzá.

A jeges izgalmak Mickey és Minni egér kalandos utazásával kezdődnek, felfedezvén a fantázia birodalmát - de tervük kudarcba fullad amikor meggypiros autójuk váratlanul lerobban. Bár Donald kacsa és Goofy is próbál segíteni, az asszisztencia mégis a legvagányabb autóktól érkezik meg végül a jégre, hogy a szelepek ismét magas fordulatszámra kapcsolhassanak.   Egyenesen Radiator Springs-ből Matuka, Villám McQueen és Sally lép akcióba, keresztül-kassul cikkázva a jeges pályán nagy igyekezetükben, hogy életet leheljenek a lerobbant autóba.

Disney On Ice

Az életnagyságú Verda figurák létrejötte a kellékes csapat egy új fejlesztésének köszönhető, amelyet a Feld Entertainment színpadi elemekért felelős alelnöke, Rick Papineau vezetett. Mindegyik autót 2000 munkaóra volt megépíteni és és beborítani a jól ismert külsővel, amelyhez a mozgatható szemek és a beépített hidraulikus emelő is hozzátartozott, amivel a zene ütemére tudnak az autók rugózni. Matuka és McQueen megalkotása még ennél is bonyolultabb volt mozgatható szájukkal, amely lehetővé teszi, hogy dinamikus egyéniségük felszínre kerüljön minden alkalommal, amikor csak megszólalnak. "Az autók végül nagy meglepetést okoztak mert senki nem várta, hogy ennyire élethűek, ennyire nagyok és mégis ennyire fürgék lesznek." - mesélte Papineau.

Amint Mickey és Minnie utazása folytatódhat, Jeremy Railton különleges díszlete átalakul egy olyan környezetté, amely az elkövetkező történetek egyedi világait is meg tudja jeleníteni. Fluoreszkáló korallok és kagylók Ariel világából, a Kis Hableányból majd a közönség máris a tündérek színpompás földjére léphet a Csingiling részében.

Railton különösen óvatos volt Tündérrév megalkotásával. "A közönség jól ismeri Tündérrévet, így nagyon fontos volt számomra, hogy változtatás nélkül és a filmben megismert részletességgel meg tudjuk jeleníteni az előadáson."

Disney On Ice

Miután a tündérek egészen picik, így Railton felfújható technikát alkalmazott az óriási fa megalkotásához a háttérben. A fináléban pedig óriási szitakötők lebegnek a jég felett és hatalmas virágok nyilnak körben, jelezve a tavasz megérkeztét.

A salsát táncoló halaktól az izgő-mozgó tündérekig Sarah Kawahara, Emmy-díjas koreográfus kombinálta a táncot a sporttal és a színpadi mozgással, hogy kihozza a szereplőkből az előadás sava-borsát. Sokoldalúsága hasznos volt akkor is, amikor olyan ismert és emlékezetes jeleneteket készítettek elő mint például Ariel és Eric herceg szerelmének ébredése a 'Kiss The Girl' című dalra; de akkor is, amikor Csingiling részét koreografálta. Kawahara  a különböző tündérek egyéni személyiségét vette figyelembe ennél a résznél. "A Disney meglehetősen részletes leírást adott a különböző tündérek személyiségéről és még a hangjukról is" - mondta Kawahara a tündérek kapcsán. "Próbáltam mindegyik karakter számára egy rá jellemző korcsolyázási és mozgási stílust találni." Így például Iridessa, a maximalista fénytündér hoszú, tiszta vonalú korcsolyázást végez, amíg Rosetta, a déli szépségű kerti tündér nagyon nőies, ám kissé mesterkélt mozgással jelenik meg a jégen.

Cynthia Nordstom jelmeztervező kreatív alkotásai magát a fantáziát viszik jégre. "A Disney világ megjelenítésében mindegyik résznek különböző fajta látványt szántam." - beszélt alkotásairól Nordstrom, akinek jelmezei több Off-Broadway darabban és a világ legnagyobb szórakoztató parkjaiban is láthatók.

Disney On Ice

A Kis Hableány esetében Nordstrom különböző rugalmas anyagokat használt, ráadásul varázslatos színeket is alkotott amelyek áradnak egyik jelenetről a másikra, a víz színei egybeolvadnak a zöldekkel, a bíborszín pedig égő korall-pirosba alakul át. Csingiling jeleneteinek megalkotásakor "a filmben megismert és jellegzetes részek minél élethűbb átemeléséről volt szó." A zöld barkácstündérek bőséges levélruhái szaténból és bársonyból készültek, míg Ezüstcsepp és a vizítündérek csipke és szifon ruhákat öltöttek, amelyek csillogva lebegnek mozgás közben.

Cynthia Nordstrom alapkoncepciója a tündérek esetében az volt, hogy mindegyiküknek van egyfajta "belső csillogása" amely át-átvillan a ruhájukon is. Például Rosetta, a kerti tündér bársony rózsákból álló szoknyát visel amely alól piros flitterek csillanak meg. Ahogy a tervező mondta: "Nagyon élveztem a Disney tündérek életrekeltését; óriási kihívás volt."

Már az előadás első jelenetétől végig hangsúlyos szerepet kapnak a fények is, amelyeket Peter Morse, Emmy-díjas fővilágosító tervezett. A különböző történetekhez teljesen eltérő világítástechnikát is tervezett. Így például a hullámok képzetét alkotta meg a mély kékekkel és zöldekkel; vagy éppen páfránylevelek és virágok táncát a jégen Tündérrévben az élénk színekkel. Mintákkal, fényerővel és színekkel erősítette a varázslatot mindegyik fantasztikus világnál. Ahogy ő monta: "A Fantázia Birodalma az összes új, automatizált lámpafajtát használja, így mi végtelen színskálát alkothattunk és sokfajta képet, ez óriási kincs egy olyan előadásnál, ahol ennyi különböző jelenetet láthatunk egymás után."

Disney On Ice

És végül a játékok visszatérnek! A Fantázia Birodalma második részében minden együtt van a Disney-Pixar Toy Story 3 filmjéből: a humor, a szórakozás és a szívmelengető történet. Woody, Jessie, Buzz Lightyear és a többi ismerős elfoglalja a jeget egy maximális Toy Story élményért. Az alkotók mindent bevetettek a fényektől a jelmezeken át a koreoráfiáig a produkció eme kirobbanó energiájú részéhez.

A Toy Sory 3 részt a veteránnak számító Cindy Stuart hangszerelte, aki a koreográfussal együtt már az eredeti Disney On Ice Toy Story-ban is dolgozott 1996-ban. "Nagyon szórakoztató volt visszatérni a film eredeti figuráihoz és megismerkedni a menetközben érkezett új karakterekkel." - mondta Stuart.

Scott Lane designer vicces jelmezeivel óriási hódolattal adózik a Toy Story 3 film iránt. "Ami különlegessé teszi a játékok jelmezeit az az, hogy legtöbbjük műanyag. Megpróbáltuk ugyanezt a hatást elérni, hiszen évek óta a maguk fizikiai valójában is léteznek, amit a gyerekek ismernek. A közönség ennél a résznél nagyon színes és vicces jelmezekre számíthat."

Alex Reardon fénytervezői szaktudásával járult hozzá a Toy Story 3 részének megalkotásához. "Amikor egy rajzfilmmel kezdesz dolgozni, sok alapszíned van. Így megkerestem azokat a módokat, amivel még izgalmasabbá tudtam tenni a látványt, további fények bevonásával. A fénytervező munkájának része a történet drámai oldalához való hozzájárulás is."

A Fantázia Birodalma a Disney On Ice rajongók számára a különböző elemek tökéletes kombinációját nyújtja. "A legújabb alkotásoktól, mint a Verdák és a Toy Story 3; az időtlen klasszikusokig, mint a Kis Hableány vagy a Csingiling a közönség négy teljesen különböző történetet fog látni Disney mesevilágából." - mondta az előadásról Kenneth Feld producer. "Mindez olyan értéket képvisel, amely párját ritkítja  a családi szórakoztatás műfajában. Több, mint ami valaha volt, mindenki számára."

A budapesti előadásra belépők a www.livenation.hu oldalon és a Ticketpro országos hálózatában, már 2.900,- forintos ártól kaphatóa

Ez a különleges produkció 2013. december 13 és 15. között hazánkban is látható lesz 4 előadás erejéig, a BudapestArénában!Címke: Disney On Ice  Aréna  Budapest  

Ezt olvastad már?