Romlott a magyar diákok szövegértése

Írta: fesztbook.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja (PISA) nyilvánosságra hozta legfrissebb felmérésének eredményeit.

Romlott a magyar diákok szövegértése

A kutatás szerint romlott a magyar diákok szövegértése: a 2009-ben mért 494 pont helyett 2012-ben 488 pontot értek el tanulóink a teszteken. A legfrissebb adatok szerint a szövegértés tekintetében a vizsgált országok között 8 ponttal az átlag alatt teljesítettek a magyar diákok. A nyelvi kompetenciák beszűkülése az amerikai James Flynn professzor szerint az internetes kor hozadéka is, amelyet ellensúlyozandó a CENTA Közép-Európai Tanárakadémia új programot indít a szókincs és a szövegalkotási képesség fejlesztésére.

Romlott a magyar diákok szövegértési képessége a legfrissebb PISA-felmérés eredményei szerint. A kedden délelőtt nyilvánosságra hozott adatok alapján a 2009-ben mért 494 pont helyett 2012-ben 6 ponttal kevesebbet, 488 pontot értek el a magyar tanulók. Az OECD-tagok és a programhoz csatlakozó partnerországok irányításával három évente zajló felmérés szerint az országok átlaga 3 ponttal emelkedett (493 helyett most 496) szövegértés tekintetében. Amíg Magyarország 2009-ben egy ponttal az átlag felett teljesített, a 2012-es, friss eredmények alapján 8 ponttal az átlag alatti eredményt értünk el.

A PISA-felmérésben is kimutatott hazai romló tendencián kíván változtatni a CENTA Közép-Európai Tanárakadémia által indított „ABIGÉL 2020 Találjunk szavakat!” projekt. A program célja diákok bevonásával olyan általános és középiskolában használt módszerek kialakítása, amelyek segítségével hatékonyan növelhető az internetes generáció szókincse és fejleszthető a szövegalkotási képessége. A hosszú távra, 2020-ig tervezett program részletes segédletekkel is támogatja majd a pedagógusok munkáját.

Az „ABIGÉL 2020 Találjunk szavakat!” Szabó Magda regényére utal, amelyben a csodálatos szobor azokon a gyerekeken tud segíteni, akik képesek szavakba önteni kívánságukat. A program segítségével a CENTA a tanárok munkáját támogatja a szövegalkotási képesség és a szókincs fejlesztésében. „A diákokat ma annyi információ és impulzus éri a felgyorsult világban, hogy sokkal jobban fejlődnek a szövegértéshez köthető, mint a szövegalkotáshoz szükséges képességeik. Ezért szeretnénk olyan módszereket és tartalmakat adni a pedagógusok kezébe, amelyek a szókincset növelik, és a szövegalkotást fejlesztik” – mondta el Valaczka András, a CENTA elnöke és egyben a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó felső tagozatos főszerkesztője.

A projekt három fő iránya: a médiaelemek, főként filmek felhasználása a tanórai viták kialakításához, a tanulók kérdezési kultúrájának fejlesztése, továbbá az idegennyelv-tanítási módszerek felhasználása magyar órákon. A CENTA az új módszertan egyik elemeként – non-profit módon – filmrészletek sokaságát ajánlja a pedagógusok figyelmébe, szövegalkotási feladatokkal együtt. A filmek kiválasztásánál fontos szempont, hogy azok motiválják a diákokat a kérdésfeltevésre, véleményalkotásra, érvelésre és vitára. A válogatás során több száz diákot kérdeznek meg arról, szerintük milyen filmrészletek inspirálnák kortársaikat az anyanyelvi órák szövegalkotási feladataiban való részvételre.

A filmek bevonása mellett a projekt nagy hangsúlyt fektet egy „kérdezz okosan” alapú kérdezéskultúra kialakítására, hiszen jelenleg a diákok inkább a tanár kérdéseire válaszolnak az órán, és kevés alkalommal tehetik fel ők maguk a kérdéseket. Harmadik pillérként pedig a magyar mint idegen nyelv módszertanából merítenének, ezáltal tudatosabban fejlesztve például a szókincs aktív használatát.

Az „ABIGÉL 2020 Találjunk szavakat!” projektben részletes tanári segédletek, feladatsorok a mindennapi tanítási gyakorlatban is segítséget nyújtanak az anyanyelvi oktatásban résztvevő pedagógusoknak.Címke: OECD  PISA  felmérés  Magyarország  

Ezt olvastad már?