Februártól indul a Zeneipari menedzsment kurzus

Írta: fesztbook.

A Zeneipari Hivatal ugyan még csak idén februárban lesz egy éves, de már olyan zenekarok menedzsmentjeinek tagjai végeztek nálunk, mint a Kistehén, a Quimby,

Februártól indul a Zeneipari menedzsment kurzus

 

Szalóki Ági, a Kerekes Band, a Punnany Massif, a Brains, a Vad Fruttik, a ColorStar vagy az Alma együttes. A volt diákjaik között van a felsoroltakon túl a Kerekes Band menedzsere és dobosa, Fehér Viktor is, aki az iskolánkban tanultak szerint átalakította át a Kerekes Band online kommunkációját vagy Darabi Zsuzsi, aki a Quimby legutolsó lemeze, a Kaktuszliget online zenei tartalmainak menedzselését (online zeneárúházak, YouTube-tartalmak stb.) bonyolította.

Az iskolában végzett zeneipari pályakezdő szakemberek összetartó közösséget alkotnak, akik, ahogy az eddigi tapasztalatok és visszajelzések mutatják, nemcsak professzionális szinten végzik a munkájukat, hanem megfelelő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy új projektekbe fogjanak.

A Zeneipari Hivatal február 18-án ünnepli első születésnapját egy nyilvános ünnepséggel.

A Zeneipari Hivatalban tanuló diákok iskola előtt szerzett ismeretei és korábbi tanulmányai eltérőek. A Zeneipari Hivatalban éppen ezért fontos, hogy mind az egyéni szakmai gyakorlat, mind a kurzusok tematikája az adott diákokra szabott legyen. Rex Alex zenész, a saját zenekara menedzselésében szeretné hasznosítani a Zeneipari menedzsment kurzuson tanultakat. Ahogy írja: „A kurzust nagyon sokoldalúnak találom, mindenki megtalálhatja benne azt, ami számára fontos! Kivételes a kurzusvezető bánásmódja: Morcz Fruzsi mindannyiunkat sikerhez akar segíteni, ezért mindent megtesz egyéni sikereink érdekében is.”  Egy online zenei lemezkiadót, azaz netlabelt vezető diák, Csatári Adrienn úgy fogalmaz: „A légkör nagyon baráti, közvetlen, szerethető és inspiráló. Ide mindenki azért jött, mert komolyan gondolja, hogy szüksége van az itt felkínált tudás és gyakorlat megszerzésére.”

A Zeneipari Hivatal Facebook oldalán indított diákjait bemutató sorozatot. A különböző kurzusok diákai nem csak azt mondják el, hogyan kapcsolódnak a zenéhez, hanem azt is, hogyan érzik magukat a Zeneipari Hivatalban. Egy másik hallgató, Szeép Ági, aki az Átlátszó Hang fesztiválon teljesítette szakmai gyakorlatát. Szerinte „az iskola gyakorlatiassága az első pillanattól szembetűnő volt. Az elméleti alapokon kívül rengeteg személyes, élő kapcsolatra tehetünk szert, a zeneipar összes szegmensét megismerve. A szakmai féltékenység ismeretlen fogalom az iskolavezetés körében, ami valljuk meg, nagyon ritka!”

A Zeneipari Hivatal egyik célja, hogy a náluk végző diákok a nemzetközi piacon is képviselni tudják a saját projektjük, cégük vagy általuk menedzselt előadó érdekeit.  A hazai zeneipar Magyarországon fejlődő kreatív iparágnak tekinthető. Számtalan ok, többek közt a különleges történelmi, kultúrpolitikai háttér és a zeneipari képzések kései megjelenése miatt is lemaradásban van az angol vagy az amerikai zeneiparhoz képest. Az egyetemi, főiskolai oktatás, a könnyűzenei zeneiskolák, szociológiai kutatások, zeneipari szakmai találkozók, konferenciák és folyóiratok, álláskereső oldalak és fórumok, szakmai gyakorlatok és a zeneipari szakirodalmak publikálása, tankönyvek, tanfolyamok és más oktatási formák az angol zeneiparban például teljesen természetesnek számítanak. A Zeneipari Hivatal ezt a szemléletet szeretné átadni és elültetni idehaza.

Az idén februárban induló Zeneipari menedzsment kurzus diákjai tanulmányaik befejeztével huszonegy külföldi ország közül választhatnak, ha szakmai gyakorlatra szeretnének menni – akár Londonba, Berlinbe vagy Párizsba. Az iskola vezetői a végzett diákjaikat is segíteni szeretnék: a volt hallgatók visszatérhetnek a kurzusra tudásukat frissíteni, hiszen a zeneipar gyorsan változik, a Zeneipari Hivatal célja pedig naprakész szakemberek képzése és továbbképzése.

A Zeneipari menedzsment kurzus február 10-én indul, a kurzus koordinátora az iskola vezetője, Morcz Fruzsina, aki a University of Westminsteren végzett Music Business szakon, három éve oktat zenei menedzsmentet a Budapesti Corvinus Egyetemen, az International Business Schoolban és az imPro Schoolban. A Zeneipari Hivatal alapítója és vezetője.

Az iskola honlapja: http://www.zeneiparihivatal.hu/

Az iskola Facebook-oldala: http://www.facebook.com/zeneiparihivatalEzt olvastad már?