Dán specialitások az Európa Pontban

Írta: fesztbook.

Biciklis téli divatbemutató, lego sarok, rendhagyó EU-tanóra, dán gyermeknap és ismerkedés új ökoszociális lehetőségekkel. Az újév alkalmával ismét megnyitja kapuit az immáron egy esztendős Európa Pont a Millenárison.

Dán specialitások az Európa Pontban

Januárban a dán kultúrával ismerkedhetnek a látogatók, annak tiszteletére, hogy a soros EU-elnökséget ebben a szemeszterben Dánia tölti be.

Elsőnként a Media4US2 mutatja be a bevándorlók helyzetét és lehetőségeit nem csak itthon, hanem külföldön is. Majd a Bringával Koppenhágában elnevezésű rendezvénnyel folytatódik a hónap. Mikael Colville-Andersen fényképész és mobilitásszakértő fotóin a Kerékpárosok Városának biciklis mindennapjai láthatók. A kiállítást és egyben a dán hónapot Dr. Szűcs Tamás, az Európai bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, illetve Hanne Tornoe, a Dán kulturális Intézet igazgatója nyitja meg. A megnyitó után téli kerékpáros divatbemutatóval készül a Cycle Chic biciklis blog, amelynek elszánt és lelkes létrehozói azt szeretnék, ha Koppenhágához hasonlóan Budapesten is virágozna a kerékpárkultúra.

A már megszokott Lumiére Filmklub is a dán kultúra jegyében zajlik. Lars von Trier és Jorgen Leth Öt akadály című Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmjét Susanne Bier Oscar-díjas alkotása, az Egy jobb világ követi.

Januárban megismerkedhetünk a dán népfőiskolákkal is, amelyet a különleges hangszereken játszó Tales of Joy and Woe dán zenekar koncertje zár.

A hónap végén a környezetvédelem kerül előtérbe. A CultureFuture Konferencián azon kulturális tendenciákra világítanak rá a résztvevők, amelyek észrevétlenül egy új ökológiai korszakba léptetik át az emberiséget. A dán gyereknapon a kisebbek pedig nem csak gyermekkorunk kedvenc játékával, a szintén Dániából származó legoval, hanem más eszközök segítségével ismerkedhetnek a zöld szemlélettel.

Részletes program

MEDIA4US2 - Január 11. 10:00-11:30
A Media4Us2 célja, hogy a nagyközönség jobban érzékelje a bevándorlást azáltal, hogy a társadalomban láthatóbbá teszi a bevándorlókat és beilleszkedési erőfeszítéseiket, miközben arra bátorítja a bevándorlókat, hogy vegyenek részt a demokratikus folyamatban. Ehhez egy átfogó transznacionális multimédiás stratégiát alakított ki, amely nyolc nemzeti digitális médiaplatformot, mobiltelefonos QR-technológiát és egy nyolc EU-tagállam egy-egy ingyenes napilapjában azonos napon megjelenő 4–8 oldalas nyomtatott mellékletet tartalmaz.

Bringával Koppenhágában -  Január 12. 18:00
A dán hónapot megnyitja Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. a Monumental Motion kiállítást megnyitja Hanne Tornoe, a Dán Kulturális intézet igazgatója. A kiállításmegnyitót a Cycle Chic Budapest téli kerékpáros és divatbemutatója követi.
Az est házigazdája: Gyárfás Dorka

Lumiere Filmklub – Január 20. 19:00
19:00 - Öt akadály - Lars von Trier és Jorgen Leth Oscar-jelölt dokumentumfilmjének
vetítése.
20:30 - Trendek és trükkök az Öt akadályban - Gyenge Zsolt filmkritikussal, a Moholy-Nagy Művészeti
Egyetem oktatójával Gyárfás Dorka beszélget
21:00 - Egy jobb világ – Susanne Bier Oscar-díjas filmjének vetítése

CultureFuture Konferencia: Kultúrák és jövők – átmenetek egy ökológiai korszak felé – Január 24. 10:00
A rendezvény az Ecological sequestration Trust és az EUNiC együttműködésében valósul meg azzal a céllal, hogy a kulturális intézetek új öko-szociális gyakorlatokkal ismerkedjenek meg és e téren vezető szerepüket mérlegeljék.
Megnyitó előadás: Peter Head, a brit Ecological Sequestration Trust alapítója és vezetője

Rendhagyó EU-óra Bagó Zoltán, Európai Parlamenti képviselővel – Január 27. 10:00
Az Európai Parlament dél-alföldi általános iskolai regionális rajzversenyéből született alkotások kiállítása az Európa Pontban.

Népfőiskolák Dániában és élethosszig tartó tanulás – Január 27. 18:30
18:30 - A Duna TV által készített dokumentumfilm vetítése a dán népfőiskolákról. A magyar népfőiskolai mozgalom, az Egész életen át tartó tanulás program és a grundtvig program bemutatása.
19:00–20:30 - Élménybeszámoló és beszélgetés a dán népfőiskolák egykori és jelenlegi diákjaival.
Vendégek:
Szigeti Tóth János, a Magyar Népfőiskolai Társaság egykori elnöke
Bolye Ferenc, a Mezőföld Népfőiskolai Társaság elnöke
Ács Éva, a Mezőföld Népfőiskolai Társaság titkára
21:00 - A Tales of Joy and Woe dán zenekar koncertje

Dán gyereknap: Lego és kompan játszósarokkal – Január 28. 10:00
10:00 - Re-kreatív a zöldernyővel: a zöld gondolatok átviteléhez játékokat és mindenféle csalafintaságot bevetünk!
11:30 - Játszd újra, sam(éttel)!: a Leskowsky Hangszergyűjtemény hangszerbemutató műsora újrahasznosított eszközökből készült hangszerekkel.Címke: Dán Európa Pontban  bicikli  LEGO  EU  program  

Ezt olvastad már?