BIG Filmfesztivál 2015

Írta: fesztbook.

Idén már lehet nevezni a 9. BIG Filmfesztiválra. Az országos vonzáskörű eseményre 30 éves korig nevezhetnek a fiatalok rövidfilmjeikkel.

BIG Filmfesztivál

Számítanak a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, a középiskolás diákok, valamint a szabadúszó fiatalok alkotásaira is. A nevezett rövidfilmek az előzsűrizés után elismert szakmai zsűri elé kerülnek. A kimagaslóan jó alkotásokat komoly díjakkal jutalmazzák. A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható.

A BIG Filmfesztivál rövid története

2006-ban rendezték meg az első (eredeti nevén) BIG Diákfilmfesztivált. Ezt követően minden évben volt BIG Diákfilmfesztivál, egyre bővülő érdeklődéssel, nagyobb helyszínnel és nézőközönséggel. A filmkészítők köre is gyarapodott: az ország bármely pontjáról nevezhettek középiskolás tanulók igényes alkotásokkal. 2012-ben a rendezvény a Toldi moziba került, ahol csaknem teltház volt.

Több változást is hozott a 2013-as év. A rendezvényt az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották. A színvonalbeli változást a nevezők körének kibővítése előzte meg; a fiatal, már érettségivel rendelkező filmesek számára is lehetségessé vált a nevezés. A rendezvény neve 2013 szeptemberétől csak röviden, BIG Filmfesztiválra változott.

A Fesztivál történetében mindig magas színvonalat képviselő zsűri díjazta az alkotásokat (Kardos Sándor, Rigó Mária, Enyedi Ildikó, Pálfi György, Erdélyi Dániel, Gigor Attila, Szászi Zsuzsanna, Xantus János, Báron György és még sokan mások).

A tavalyi év óta a legértékesebb díj a Sziget-díj, melyet a Sziget Iroda ajánlott fel a legkiemelkedőbb film stábjának, ez pedig: 3 főre szóló Sziget-hetijegy, forgatási engedéllyel. Ezen kívül további értékes díjakat osztanak ki különféle érdemekért (legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb operatőr, közönségdíj stb.)

A szakmai zsűri tagjai voltak 2014-ben:

  • Bicskey Lukács (színész, rendező)
  • Rigó Mária (vágó)
  • Barkóczi Janka (filmkritikus)
  • Pozsgai Zsolt (író, rendező)
  • Bors Adrián (a 7. BIG Filmfesztivál győztese)

9. BIG Filmfesztivál (2015.)

Időpont: 2015. március 28. szombat 13 órától

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Tervezett program:

13.00-15.00 - I. blokk filmvetítés
15.00-15.30 - Szünet
15.30-17.30 - II. blokk filmvetítés
17.30-18.30 - Szünet és közönségszavazás
19.00 - Díjátadó
20.00 - Nyitott szakmai beszélgetés

Nevezési határidő: 2015. február 14.

http://www.bigfilmfesztival.hu/nevezes.html

BIG Filmfesztivál