Red Bull Air Race: Szombaton startol a 2016-os bajnokság Abu-Dzabiban

Írta: fesztbook.

Minden eddiginél izgalmasabb szezonnyitó futammal kecsegtet a Red Bull Air Race világbajnokság: a március 11-12-ei hétvégén a világ legjobb pilótái Adu-Dzabi felett csapnak össze a másodpercekért.

Red Bull Air Race: Szombaton startol a 2016-os bajnokság Abu-Dzabiban

A frissen bevezetett szabályzatnak köszönhetően a Master Class két újonca közel ugyanolyan esélyekkel indul, mint az évek óta versenyző pilóták, így még kiélezettebb versenyre számíthatunk.

Abu Dzabi (Egyesült Arab Emírségek) – Új pilóták és csapatok, kiegyensúlyozottabb versenyt ígérő szabályzat és féktelen száguldás – március 11-12-én újra Abu Dzabi ad otthont a világ leggyorsabb motorsportjának. A kilenc évadot megélt Red Bull Air Race sorozat szezonnyitó futamán először mutatkozik be a Challenger mezőnyből előlépő cseh Petr Kopfstein és a szlovén Peter Podlunsek, akik Besenyei Péter és a tavalyi világbajnok Paul Bonhomme helyét veszik át a világ 14 legjobb pilótája közt. 

Idén nagy kérdés, hogy 2015 második legsikeresebb versenyzője, az ausztrál Matt Hall beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, most, hogy legnagyobb ellenfele, Bonhomme visszavonult. Martin Šonkán is nagy lesz a nyomás, hiszen a mezőnyhöz újonnan csatlakozott honfitársa mindent megtesz majd azért, hogy bizonyítson a Master Classban.

Besenyei Péter az átrendeződött erőviszonyokról azt mondta: „Ha Paul Bonhomme még versenyezne, egyértelműen azt mondanám, hogy megvédi a címét. Az ő gépét kapta meg a spanyol Juan Valerde, akinek bajnok repülővel komoly esélye van a meglepetésre. Főleg, hogy nemcsak technikailag erős, de szépen is repül, motivált, jó pilóta” – mondta Besenyei. A magyar bajnok gépét a cseh Martin Sonka kapta meg, aki Besenyei motorját azon nyomban ki is vette belőle. „Ebből is látszik, hogy messze nem volt a legerősebb a mezőnyben. Azt a motort és Sonka korábbi gépét a szintén cseh Petr Kopfstein örökölte. Nem irigylem, újoncként nem lesz könnyű dolga vele. Visszatérve a favoritokra: azért a korábbi gyors srácokról, Matt Hallról és Nigel Lambról sem szabad megfeledkezni. Ők is komolyan beleszólhatnak a végeredménybe, ahogy a szerencse is” – mondta Besenyei Péter.

A szezonnyitó futam végeredménye idén is megalapozza majd a verseny további alakulását, így az első pillanattól kezdve bizonyítaniuk kell a versenyzőknek és csapataiknak. Abu-Dzabi ebből a szempontból kifejezetten nehéz terepnek számít, hiszen az izzó sivatagi hőség mellett szombaton debütál az új versenyformátum is, így a győzelem tényleg ezredmásodperceken áll vagy bukik majd. Mikor ennyi múlik egy futamon, egyik csapat sem engedheti meg magának, hogy Abu-Dzabit tesztrepülésként fogja fel, idén nincs idő a “bemelegítésre”. Ezért számos team új taktikai kulcsemberrel bővült, sőt sokan új, vagy radikálisan módosított repülőgépekkel állítják starthoz a versenyző pilótát.

 
A szezonnyitó futam olyan, mint az első pilon a versenypályán: ha nem maximális sebességgel indulnak neki a csapatok, akkor könnyedén olyan hátrányt szerezhetnek, amely behozhatatlan, főleg egy olyan mezőnyben, ahol sokan esélyesek a dobogóra” – mondta Steve Jones, a Red Bull Air Race versenyigazgatója. “Az első futam mindig nagyon izgalmas, a csapatok várják a kihívásokkal teli terepet, amilyen Abu-Dzabi is

Abu-Dzabi már 2005 óta része a versenynaptárnak, ahol a magas hőmérséklet és a változó szél nehezíti a pilóták dolgát. A légi pálya nyolc kilométeren húzódik a Perzsa öböl felett, gyönyörű látványt szolgáltatva a nézőknek.


A Red Bull Air Race Világbajnokság 2016-os szezonnyitójára a jegyek már kaphatóak. A jegyvásárlással kapcsolatos és egyéb további információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra!

2016-os versenynaptár:

  1. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek                                    (március 11-12.)
  2. Spielberg, Ausztria                                                                        (április 23-24.)
  3. Csiba, Japán                                                                     (június 4-5.)
  4. Budapest, Magyarország                                                            (július 16-17.)
  5. Ascot, Anglia                                                                                   (augusztus 13-14.)
  6. Lausitzring, Németország                                                           (szeptember 3-4.)
  7. Indianapolis, Egyesült Államok (Indiana)                                             (október 1-2.)
  8. Las Vegas, Egyesült Államok (Nevada)                                 (október 15-16.)

A szerkesztői tartalom a www.redbullairracenewsroom.com weboldalról tölthető le.

A Red Bull Air Race-ről:

A Red Bull Air Race versenysorozatot 2003-ban hozták létre, 2005-ban hivatalosan is a repülőverseny-sport világbajnokságává vált, azóta pedig több mint 65 versenyt rendeztek, amit rajongók millió követhettek nyomon. A Red Bull Air Race Világbajnokság a világ legjobb műrepülő pilótáit vonultatja fel egy sebességet, precizitást és ügyességet ötvöző versenyen. A világ leggyorsabb, legfürgébb és legkönnyebb sportrepülőiben ülő pilóták 25 méter magas légi kapukból kialakított alacsony versenypályán navigálnak akár 370 kilométer/órás sebességgel és időnként 10 G-s terhelés mellett. 2014-ben rendezték meg először a Challenger Cup elnevezésű futamot, mely lehetőséget biztosít az új pilóták számára, hogy fejlesszék repülőtudásukat alacsony magasságon. Egy dolog azonban nem változik, a Red Bull Air Race Világbajnokság a legizgalmasabb repülős motorsport-verseny.Ezt olvastad már?