Így válasszunk bort az ünnepi asztalra

Írta: fesztbook.

Hogyan válasszunk bort, miről árulkodik az ár? Mire kell odafigyelnünk az ital szervírozásánál és mit tegyünk, hogy tökéletes legyen a fogyasztás élménye?

Így válasszunk bort az ünnepi asztalra

  Az ünnepek alkalmával pedig különösen felértékelődik, hogy az ételek mellett igazán finom italokkal rukkoljunk elő. Íme, pár tipp ehhez Kovács Zita borásztól, hogy a kezdők is kiigazodjanak a borok világában.

Csak a drága bor a jó bor?

Bort vásárolni kezdő borfogyasztóként sosem egyszerű feladat, de a kutakodást semmiképpen sem egy hipermarket polcai előtt állva érdemes elkezdeni. Ma Magyarország a borkedvelők paradicsoma, rengeteg kiváló ital található a piacon nagyon jó áron. Akár különböző borbárok kínálatai alapján is kiválaszthatjuk kedvencünket és sok esetben lehetőségünk van a vásárlás előtti kóstolásra is. „Régen elmúlt már az a világ, hogy csak a drága bor a jó bor. Minőségi italokhoz lehet hozzájutni már akár 1500-2000 forintos árkategóriában is” – kezdte Kovács Zita borász. „A címke sokszor megtévesztő lehet, egy szépen megtervezett logó mögött viszont nem biztos, hogy jó bor rejtőzik.”

Mire figyeljünk szervírozásnál?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő bort, nagyon fontos hogyan szervírozzuk. „A borfogyasztásnak van egy “rituáléja” amit nem véletlenül találtak ki. A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A fehér és rosé borok ideális élvezeti értéke 12-14 °C körül van, míg a vöröseket szobahőmérsékleten fogyasztjuk” – árulta el Zita. Kibontáskor mindig ellenőrizzük a bor színét: fehérek esetében mindig tiszta, átlátszó folyadékot kell látnunk, amelynek színe a vízszínűtől az aranyig változik. Vöröseknél szintén sok árnyalat fedezhető fel fajtától függően, de a bor itt sem lehet zavaros. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni, ha a poharunkat egy fehér lap vagy terítő elé tesszük.

A borkóstolás művészete

A borokról megízlelésük nélkül szinte lehetetlen véleményt alkotni. Szerencsénkre hazánkban számtalan olyan hely van már, ahová bátran bemehetünk kóstolni és utána külön elviteli áron vásárolni is tudunk. A borok kóstolása során mozgassuk meg poharunkban az italt körkörös mozdulatokkal, majd szagoljunk bele a pohárba. Erre azért van szükség, mert a mozgástól felszabadulnak a pohárban az illatanyagok. Illatozás után kortyoljuk bele és élvezzük az ízek kavalkádját. „Csodás játék lehet, hogy ki mit érez egy-egy pohár borban. Mindannyian mások vagyunk és más ízemlékeket őrzünk magunkban, ezért is jó beszélni róla. Valakinek a nagyi málnalekvárja, másnak isteni csokis süti juthat az eszébe” – mondta el a borász.  Címke: Ünnep  bor  borkóstoló  

Ezt olvastad már?