Pörkölj oda a télnek: kávékoktélok egy kis extrával

Írta: fesztbook.

Mínuszok, hóesés, lefagyott utak és véget nem érő hideg. Még mindig nyakig benne vagyunk a télben,

Pörkölj oda a télnek: kávékoktélok egy kis extrával

de már mindenki számolja vissza a napokat az első tavaszi napsugarakig. Hogy egy kis forróságot hozzunk a dermesztő januárba, bemutatunk három olyan koktélt, amelyeknek nemcsak a kávé szerelmesei, de a gasztrokalandorok sem tudnak ellenállni. Íme, néhány ötlet a Budapest Baristas legkreatívabb baristáitól.

 Chai Tea Cappuccino

-       2cl presszókávé

-       2cl Finlandia vodka

-       szegfűszeg

-       kardamom

-       fekete tea

-       cukor

-       tej

Elkészítés:

Először készítsük el a chai tea szirupot, amelyhez főzzük fel a fekete teát, szegfűszeget, kardamomot cukorral, amíg az szirup állagú nem lesz. Ezt követően a presszókávét, vodkát és tetszőleges mennyiségű chai tea szirupot öntsük egy shakerbe és rázzuk jól össze. Kézi tejhabosítóval készítsünk tejhabot, majd a shakerből töltsük az italt egy bögrébe, a tejhabbal pedig öntsük fel.

Nordic Espresso

-       4cl Finlandia vodka

-       2 cl presszókávé

-       1 cl cukorszirup

-       narancs

Elkészítés:

A cukorszirupot töltsük egy martinis pohárba, a presszókávét és a vodkát pedig egy shakerbe. A shakert jól rázzuk össze, majd az italt öntsük a cukorszirupra. Dekorációnak vágjunk fel egy narancsot apró szeletekre, amelynek egy negyedbe bevágott cikkét helyezzük a pohár szélére. 

 Finnish cold brew

-       gyömbér

-       1dl tonic

-       2dl cold brew

-       2cl Finlandia vodka

Elkészítés:

A cold brew elkészítéséhez világos, közepes pörkölésű, 100% arabica kávé a legkiválóbb választás. Ennek durva őrleményét öntsük fel hideg vízzel, majd 10-12 órára tegyük a hűtőbe és hagyjuk ázni, ha letelt az idő szűrjük le. Ezt követően reszeljünk egy kevés gyömbért poharunkba, öntsünk rá 1dl tonic-ot, 2cl vodkát és a kapott cold brew-t.

A Finlandia a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyaszd te is felelősséggel!