Óriássonka-vágással köszöntötték a húsvétot a Magyar Ízek Vásárán

Írta: fesztbook.

A hagyományos finomságok mellett igazi ünnepi különlegességek is megtalálhatók a Magyar Ízek Húsvéti Vásárának palettáján,

Óriássonka-vágással köszöntötték a húsvétot a Magyar Ízek Vásárán

ahol 100 hazai kistermelő vonultatja fel eredeti forrásból származó termékeit a hétvégén. A mustrán nagy az érdeklődés az olyan kreatív megoldások iránt is, mint amilyen például a húsvéti csokitojásba rejtett ékszer.

Húsvét idején az éves sonkamennyiség mintegy 25 százalékát fogyasztja a hazai lakosság, amely megközelítőleg 6000 tonnát jelent. Az ilyen, a termelők bemutatkozását lehetővé tévő események kitűnő alkalmat teremtenek arra, hogy az ünnepi asztalra tiszta forrásból származó ételek kerüljenek  – emelte ki Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Ízek Húsvéti Vásárán szombat reggel, amelyen ezután egy hatalmas, mintegy 45 kg-os óriás mangalicasonka megvágásával köszöntötték az ünnepi sokadalmat és nyitották meg a száz kistermelő finomságait felvonultató mustrát a Várkert Bazárban.

A Magyarország minden területéről érkező kiállítók standjain a húsvéti ünnepkörhöz tartozó valamennyi hagyományos finomság – ételek, italok, édességek és kiegészítők – megtalálható, de természetesen ennél sokkal bőségesebb a felhozatal, így az egészségtudatos és ínyenc érdeklődők is megtalálják a számításukat. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj- és strucctojás, jerky (szárított marhahús), paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, szarvasgombás vaj, bükki faszenes tehénsajt, diókrémmel töltött camembert, levendula szörp, vadhúsok és pástétomok, mézbor, marcipánlikőr, csipkebogyómag olaj, liofilizált gyümölcsök, étcsokoládés meggylekvár – és még sorolhatnánk a gasztronómiai különlegességeket.

„Gyakorlatilag nincs is olyan résztvevő, aki ne érkezne valamilyen kuriózummal a vásárra. Hiszen itt nem csak az értékesítés a fontos, hanem az üzenet is: a magyar termelők minőségi, tradicionális, ugyanakkor mindig megújulásra kész, eredeti forrásból származó portékái felveszik a versenyt bármilyen nemzetközi kínálattal vagy nagyipari termékkel. Nem véletlen, hogy sok látogató programként tekint a Húsvéti Vásárra, ahol kóstolgathat, nézelődhet, ismerkedhet a gasztronómiával. Ráadásul számos színvonalas kiegészítő gyerekfoglalkozás és műsor is színesíti a hétvégét” – hangsúlyozta Pap Krisztián, a Magyar Ízek alapítója.

Az élelmiszereken kívül egyébként magyar designerek ajándéktárgyai is megtalálhatók a választékban. Sőt, kifejezetten nagy az érdeklődés az egyedi, kreatív megoldások iránt, ilyen például a csokoládétojásba rejtett valódi ékszer, amely igazi húsvéti meglepetés lehet minden hölgynek.

Az 1000 forintos belépőjegy teljes egészében levásárolható, az esemény 12 év alatt ingyenes.

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.  Az OMÉK célja, hogy minél több kistermelő, őstermelő, családi gazdálkodó lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. A kiállítás idén szeptember 20-24. között számos újdonsággal várja a látogatókat: kibővül területtel, bioszigettel, gyermekszigettel, sőt, a Hunegxpo mellett a Kincsem parkban is állattenyésztéssel kapcsolatos programokkal.

PROGRAMAJÁNLÓ

Magyar Ízek Húsvéti Vásár a Várkert Bazárban

Időtartam: 2017. április 8-9., 8:00-18:00

Helyszín: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)

Web: www.magyarizek.hu, www.facebook.com/magyarizek

Belépőjegy: 1 000 Ft (A belépőjegy teljes egészében levásárolható, 4 db 250 Ft értékű kupont formájában, melyek egy-egy nagy termékkategóriára szólnak.) Az esemény 12 év alatti látogatóknak ingyenes.

Az ünnepi asztalra hamisítatlan hazai, eredeti forrásból származó kistermelői finomságokat tehet az, aki ellátogat a már nagy hagyományokkal rendelkező Magyar Ízek Húsvéti Vásárára. Megtalálható itt minden, amit magyar alapanyagokból csak kívánhat az ember: többek között a klasszikus sonka, kolbász, tojás, torma, mustár, savanyúságok, csokoládék és még számos termékkategória mellett igazi különlegességekkel is várja a mintegy 100, Magyarország különböző területeiről érkező kiállító a vendégeket. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj, kacsa, liba és strucc tojás, paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, a legkülönfélébb sajtok, vadhúsok, mézbor, marcipánlikőr, sőt, még csokitojásba rejtett ékszer is lesz, hogy csak néhányat említsünk. A vásár két napja alatt ráadásul folyamatos gyermek- és gasztroprogramok, kóstolók teszik stresszmentessé és szórakoztatóvá a húsvéti nagybevásárlást.

Termékkategóriák:

-          Sonka, kolbász, sajtok, tejtermékek

-          Lekvárok, mézek

-          Szörpök, gyümölcslevek

-          Édességek (csokoládé, mézeskalács, kürtőskalács)

-          Bor, sör. pálinka

-          Torma, mustár, krémek,

-          Tojás

-          Olajok, fűszerek, tészták, savanyúságok

-          Magyar designerek (ruha, ékszer, ajándéktárgyak)

Programok:

Tojásfestés – Zsigóné Katival, a tojásdíszítés királynőjével

Főzőshow – Húsvéti gasztrotúra Lang György mesterszakács segítségével (minden nap 11:00 – 12:00 és 15:00 – 16:00 óra között)

Élőzene

Gyermekprogramok (minden nap 10:00-17:00 óra között)

  • Kézműves foglalkoztató: tavaszi, húsvéti díszek készítése
  • Nyuszisimogató
  • Népi ügyességi játékok