Öt különleges indiai építmény

Írta: fesztbook.

Az egzotikus és misztikus India nemcsak kultúrájával és tájaival nyűgözi le az odalátogatókat, de számtalan legendás építményt is tartogat a turistáknak.

Öt különleges indiai építmény

Bárány Róbert és csapata indiai útjuk során olyan különleges helyszínekre kalauzolja a nézőket, amelyeket mindenképpen érdemes megismerni, nemcsak a történetük, de egyedi építészeti megoldásaik miatt is.

Bruce Wayne sötét börtöne - Chand Baori-kút (Abhaneri)

A Chand Baori-kút egy 13 emelet mély, 3500 lépcsőfokból álló kút, amely arra szolgált, hogy a száraz éghajlatú Radzsasztanban összegyűjtse az esővizet és ezzel biztosítsa a környék a vízellátását. Annak ellenére, hogy a kút megépítésekor az esztétikum nem játszott szerepet, egy remekművet hoztak létre. A különleges helyszín a filmrendezőket is többször inspirálta már, ez a hely volt ugyanis Bruce Wayne nyomasztó börtöne a Batman: A sötét lovag felemelkedése film forgatásán.

Az agrai Vörös Erőd (Delhi)

A Vörös Erőd India szuverenitásának jelképe. Eredetileg a mogul királyi család rezidenciája volt és közel háromezren lakták. 1947-ig, India függetlenségének elnyeréséig a Vörös Erődöt a britek katonai támaszpontként használták, a fővárost pedig Delhiből az akkori Kalkuttába (a mai Kolkatába) vitték.

A hely érdekessége, hogy palotavárosként nagykövetek, utazók és a legmagasabb méltóságok látogatták az Erődöt, akik részt vettek India történelmének alakításában. Maga a nagy Sáh Dzsahán szultán pedig az általa tervezett Erődben halt meg, ám így is rálátott élete fő művére, a Tadzs Mahalra.

Egy víz alatti palota - Jal Mahal (Jaipur)

A Jal Mahal egy igazán különleges márvány vízipalota, amelynek igazi érdekessége, hogy csak a legfelső emeletet láthatjuk, ugyanis az alsó négy víz alatt van. Történetét nagyrészt homály fedi, azt leszámítva, hogy Madho Singh maharadzsa építette a 18. században, később pedig Madho Singh fia, II. Madho Singh kibővítette a palotát egy udvar hozzáadásával.

A tükrök csodája - Sís Mahal, a Tükörcsarnok (Jaipur)

A Tükörcsarnok India északi részén, az Ámbér-erődben található, Jaipur közelében, Rádzsasztán államban és a hat rádzsasztáni hegyi erőd egyikeként a kulturális világörökség része. A csarnok szerkezetében rejlik az épület különlegessége, hiszen az elbeszélések szerint elég volt egyetlen gyertyát gyújtani sötét, hideg estéken, hogy az egész csarnok ragyogjon. Így imitálták a csillagos eget a maharadzsa feleségének, aki imádott a szabadban aludni.

A Taj Mahal előfutára - Humájun mazuóleuma (Delhi)

A mogul korszak az indiai kultúra egyik kimagasló állomása volt, főleg a festészet és az építészet területén. A második mogul uralkodó, Humájun császár mauzóleuma volt az első mogul stílusú épület Indiában: az épület vörös homokkőből épült, tetejét 42,5 m magas hagymakupola fedi. Fallal körülvett kertjében csatornák kígyóznak. Humájun halálát rejtély övezi, ugyanis a muszlimok szerint leesett a lépcsőn, mikor imára sietett, a hinduk viszont úgy tartják, hogy azért esett le, mert ópium hatása alatt állt.Címke: India  építmény  Jal Mahal  Delhi