PECA: Kiráz a hideg

Írta: fesztbook.

Immár második lemezével rukkol elő a különböző kultúrák zenéit egyedien elegyítő zenei kultúrmixer, a PECA. A "fehér-kaukázusi afrobeat", pontosabban afro-latin-balkán-magyar-cigány zenét beolvasztó banda magyar-spanyol szövegeivel, pörgős dallamvilágával igazi koncertzenekar.

Peca

Ezt meg is tudhatjuk december 16-án, a lemezbemutatón, a Mika Tivadarban.

A PECA egy igazi koncertzenekar, melyben egyedi módon képesek kapcsolódni egymással a különböző kultúrák zenéi. A magyar népzene mellett jelentős helyet kapnak nyugat-afrikai tradicionális hatások, az afrobeat és a latin zene, s ezzel együtt Kelet-Európa és a Balkán teljes zenei spektruma. A most megjelenő, tíz számot tartalmazó LP is erről tanúskodik.

A Kiráz a hideg névre keresztelt hanganyag már lassan két éve bújkál a zenekar tarsolyában, s egy-egy koncerten már fel is csendültek róla dallamok, azonban most érett meg az idő, hogy korong formát is öltsön. S a korongon ott a "fehér-kaukázusi afrobeat" azaz afro-, latin-, balkán-, magyar-, cigány hatást tükröző, dinamikus, perkusszív jellegű zene, melyben egyaránt vannak instrumentális és énekes számok magyar, illetve spanyol nyelven. Az - egy-két lassabb-elszállósabbtól eltekintve - alapvetően táncolós-pörgős dalokat rengeteg egzotikus és tradicionális ütős illetve fúvós hangszer.teszi még izgalmasabbá. “Ezen a lemezen saját történeteimet dolgoztam fel”- mondta Gábos Barna, a PECA alapítója, aki legalább annyira vallja magát zenésznek, mint horgásznak. Ezért is tér vissza a lemez számos dalában a horgászat, mint vezérmotívum.

Az eredeti felállás az évek során több üdítő változáson ment keresztül, ennek köszönhetően alakult ki az a sajátos, érett hangzás, mely ma jellemzi az együttes friss zenei világát. A PECA első lemeze CalleCartagena 211 címmel jelent meg 2005-ben. Azóta a megújult zenekar - egy-egy tagcserét követően – kibővült, s néhány nem mindennapi hangszer növeli fellépéseik színvonalát. Most tehát - a DDK és a Bly Records közös kiadásában - december 16-án itt a második lemez, s élőben a zenekar aznap a Mika Tivadarban, ahol is Szász Márk (vokál) Ülkei Dávid (szaxofon), Tabeira Iván aka MC Guacho (vokál, rap) egészítik majd ki a bandát.Címke: peca  zenekar  album  

Ezt olvastad már?