Kiderült, kik az idei Fonogram jelöltjei

Írta: Antal Beatrix.

Közzétették a Fonogram – Magyar Zenei Díj jelöltjeinek névsorát. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma kategóriában Ákos, Bródy János és Zorán tavalyi albuma is jelölt.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége 2012. május 8-án tartja a díjátadó gálát, ahol kiderül, hogy a tizenhat kategóriában elismerésre jelölt előadók közül kik vihetik haza az aranyozott mikrofont. A különböző műfajcsoportokban zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló szakmai zsűri dönt a legjobbról, de az Év dala kategóriában a közönség választhatja ki a nyertest.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma’ címért Ákos (Arénakoncert 2011), Bródy János (Az Illés szekerén), a Magna Cum Laude (Belső égés), Rúzsa Magdi (Magdaléna Rúzsa) és Zorán (Körtánc – Kóló) küzd meg egymással, míg ’Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma’ kategóriában Lenny Kravitz (Black And White America), Michael Bublé (Christmas), a Nickelback (Here And Now), a Red Hot Chili Peppers (I'm With You) és Sting (Symphonicities) versengenek.

’Az év hazai modern pop-rock albuma’ cím esélyesei a Belmondo (Mikor), a FreshFabrik (Mora), a Gringo Sztár (Pálinka Sunrise), Király Viktor (Solo), a Kowalsky meg a Vega (Az évtized lemeze), valamint a Supernem (Tudományos-fantasztikus Pop). ’Az év külföldi modern pop-rock albuma’ címért Adele (21), Beyoncé (4), Bruno Mars (Doo-Wops & Hooligans), Lady Gaga (Born This Way), valamint a Maroon 5 (Hands All Over) izgulnának – ha érdekelné őket a magyarországi jelölés ténye. 

’Az év hazai alternatív albuma’ nívós jelöltjei a Kiscsillag (Néniket a bácsiknak!), a Mocsok 1 Kölykök (Mezítláb), a Neo (The Picture), az Óriás (Példák hullámokra) és a Quimby (Instant szeánsz, ’Az év külföldi alternatív albuma’ címének elnyerésére az Arctic Monkeys Suck It And See, Björk Biophilia, a Florence + The Machine Ceremonials, a Foster The People Torches, a Kasabian Velociraptor!, valamint a White Lies Ritual című lemezei esélyesek.

’Az év hazai elektronikus zenei produkciója’ kategóriában sincs meglepetés: a Brains, a Compact Disco, Fábián Juli & Zoohacker, a Stereo Palma és Yonderboi kerültek a listára, ’Az év külföldi elektronikus zenei produkciója’ úgyszintén a műfajban rendkívül népszerű David Guetta, a Depeche Mode, Martin Solveig, Pitbull és Skrillex ötöséből áll.

’Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma’ címért a Depresszió (Vízválasztó), a Moby Dick (A holnapok ravatalán), a Subscribe (Bookmarks), a The Idoru (Time) vagy a Turbo (Lost Measure) van versenyben, ezzel szemben ’Az év külföldi hard rock vagy heavy metal albuma’ tulajdonosa a Dream Theater (A Dramatic Turn of Events), az Evanescence (Evanescence), a Foo Fighters (Wasting Light), a Mastodon (The Hunter) vagy a Megadeth (Th1rt3en) lehet.

Az év hazai szórakozató zenei albuma’ díjra az Apostolt (Szívek dallama), a Budapest Bárt (Hoppá!), a Fivéreket (Luxus tangó), a Maszkura és a Tücsökrajt (Pesti nők), továbbá posztumusz elismerésként Szenes Ivánt (Hosszú az a nap) jelölték.  ’Az év hazai gyermekalbuma’ címnek a Buborék (Zenébe zárt világ), Farkasházi Réka (Hajnali csillag peremén), Halász Judit (Apa figyelj rám), Kardos-Horváth János (Földlakó), vagy a Napvirág (Nevet a Föld) örülhet majd a májusi gálán. Ugyanekkor derül ki az is, hogy ’Az év hazai felfedezettje’ Baricz Gergő, Kállay Saunders András, Kocsis Tibor, a Leander, Muri Enikő vagy az Ozone Mama lesz-e.

A további jelöltek névsora, illetve a közönségszavazás menete a www.fonogram.hu -n olvasható.Ezt olvastad már?