„Pimaszul jók vagyunk!” – Átadták az idei Fonogram díjakat

Írta: Antal Beatrix.

Kedden este a Millenáris Teátrumban lezajlott a Fonogram-díjátadó gála, ahol többek között a Kiscsillag, Yonderboi és a Kerekes Band is átvehette az aranyozott mikrofont, Horváth Attila pedig életműdíjat kapott dalszövegíró munkássága elismeréseként.

Magas színvonalú produkciók, a magyar zenei élet számos kiváló előadója mint sztárfellépő, avagy motoron besuhanó, majd színpadra perdülve éneklő műsorvezető, kínos átvezetések, vicceskedő köszönőbeszédek, döcögő hangtechnika – tévén keresztül olyan volt a közvetítés, mintha a főpróbát látnánk felvételről, a közreműködők pedig papírról olvasnák az estére megírt szöveget. Ha ezektől eltekintünk, tényleg szép két óra volt, és kár lenne tagadni, hogy mindenki igyekezett a tőle telhető legjobbat kihozni magából.

Tizennyolc kategóriában osztották ki az egykori Aranyzsiráf utódjául szolgáló mikrofont a kiadók által jelölt albumoknak és előadóknak. A titkos zsűri szavazása alapján Az év hazai jazz albuma Alapi István nixFactor című lemeze lett. Az év hazai nép-vagy világzenei albuma díjat a Kerekes Band kapta, akik szerényen annak tudták be a sikert, hogy „pimaszul jók”. Elektronikus zenei kategóriában Yonderboi vehette át az elismerést, immár harmadjára. Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma díjjal Rakonczay Gábor hajózott fel a színpadra, aztán kis híján haza is, végül mégis átnyújtotta az aranyozott mikrofont a The Idoru zenekarnak.

Az év felfedezettje meglepetésre nem a tehetségkutatós sztárok közül került ki, a szakma rangos elismerését a valóban kevéssé ismert, de annál jobb hangulatban lévő Ozone Mama érdemelte meg a zsűri szerint. Az év hazai gyermekalbuma Halász Judité, nála jobban úgy tűnik, továbbra sem tudja senki ámulatba ejteni az ifjonc zenehallgatókat. Alternatív vonalon a Kiscsillag lett a nyertes, a díjátadóra egyedül érkező Lecsó pedig stílszerűen „Köszönjük a néniknek meg a bácsiknak" mondattal kezdte beszédét, utalva lemezük címére.

Az év szórakoztató zenei albuma díját Szenes Iván kapta, nevében lánya, Szenes Andrea és egykori jó barátja, Bodrogi Gyula színművész köszönték meg a közönség kitartó szeretetét. A komolyzenei kategóriából a Hortobágyi László-Gayan Uttejak Orchestra került ki győztesen, ugyanakkor klasszikus pop-rockban a klasszikusnak számító Bródy Jánost tartották verhetetlennek. Modernebb vizekre evezve az zsűri ítélete szerint a Freshfabrik gyártotta le az év pop-rock albumát, akik a gálaműsorban korábban nem túl meggyőző színvonalú produkciót adtak elő. Természetesen a zenehallgató közönség véleménye is számít, így az ő szavukra adva Az év dala díjat Vastag Csaba és Vastag Tamás Őrizd az álmod című szerzeménye kapta.

A külföldi előadók közül elismerést kapott Skrillex, a Foo Fighters Wasting Light című albuma, a Kasabiantől a Velociraptor, a Nickelback Here and Now című lemeze, valamint a világszerte népszerű Adele is.

Életműdíjjal jutalmazták az idén 60. születésnapját, valamint szövegírói pályafutásának 40. évfordulóját ünneplő Horváth Attilát, akinek olyan zenekarok és előadók köszönhetik dalszövegeiket, mint a Piramis, a Korál, az Omen, Charlie, Deák Bill Gyula, Cserháti Zsuzsa vagy Keresztes Ildikó.

A díjazottak mellett a fellépőket is nagy rajongás övezte. Egy-egy nyertes kihirdetése között színpadra lépett a várandósan is elbűvölő Palya Bea, a szokásos nívót nyújtó Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a kicsit lakodalmas ritmus felé dőlő Kowalsky meg a Vega, a tehetségkutatósok képviseletében Takács Nikolas, Tóth Vera és Kökény Attila, valamint a legutóbbi kínos fellépésén javítani próbáló SP. Az est legkellemesebb meglepetése a Hooligans és a Majka-Curtis-BLR trió kifejezetten erre az alkalomra összeállított közös produkciója volt, akik a többi előadó színvonalát megszégyenítő egyszerűséggel is jobban szóltak bárkinél. Rajtuk kívül talán csak az Első Emelet nosztalgikus záróműsora aratott nagyobb sikert, és nem kifejezetten azért, mert ők zárták a Fonogram gálát.

Ezúton is gratulálunk minden díjazottnak.  Ezt olvastad már?