A Zene Ünnepe Budapesten is

Írta: Antal Beatrix.

Hat budapesti és három vidéki helyszínen emlékeznek meg június 21-én a Zene Ünnepéről számtalan ingyenes programmal és koncerttel.

1982-ben Franciaországból indult a Zene Ünnepének mozgalma Maurice Fleuret zenetudós javaslatára, azóta több mint 100 országra ragadt át a lelkesedés. A kezdeményezéshez Magyarország 1997-ben csatlakozott, és idén is színvonalas, különböző stílusokhoz kapcsolódó koncertekkel emlékezik meg a művészeti ágról, ami annyi embert tesz boldoggá.

Az Akvárium Klub délutántól lemezbörzével és használtlemez-vásárral készül erre a napra. A koncertek 16 órától kezdődnek, játszik a Yellow Spots Marching Delux, a Skaballeros, a Puhító, valamint a Turboból ismert Tanka Balázs és Kovács Bence duója, a Kaldera. Az esti EB negyeddöntő után folytatódik a zeneőrület, ekkor az Anselmo Crew és az Ez A Divat lép színpadra, majd DJ Tits játszik az egybegyűlteknek.

A Francia Intézetnél zenei stíluskavalkád várja a közönséget. Előbb az izraeli dallamokat jazzesítve feldolgozó Jazzreal kezd, akiket a világzenét játszó Meszecsinka követ. Utánuk a francia dub úttörői, a Botom Botom lépnek színpadra, végül a hazai reggae képviselői, a Riddim Colony zárják az estet.

Az R33 az alternatív zene kedvelőit hívja erre a napra, itt a Balaton, a Fugu, az Igor Mortis Vodka Klub, a Kettős Tamás és a Vadszamarak, az Apey Akusztik, a Kilián, illetve az R33 Allstars nyújt felejthetetlen szórakozást. A Gozsdu Udvar-Szomszéd Bárban a Tomor Trio és a Tintás Barnes, míg a Columbus Hajón a Shadows Hungary Band és a Zelig muzsikál.

A vidéki városok közül a székesfehérvári Műhely Kávéházban a Lions Of Suburbia koncertjével és DJ Elf bakelit estjével, Pécsen a Brandó Quartet, a Kerekerdő Zeneműhely, valamint Balatonlellén a Rambo Jazz Band, a Field Street, a Latin Line és a Monokini fellépésével csatlakoztak a zene ünnepének mozgalmához.