A Pestiest bemutatja: Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Ramón Valle Trio

Írta: fesztbook.

A kubai születésű Ramón Valle fiatal kora ellenére is "nagyöregnek" számít, aki egy, még felfedezésre váró zseni lendületességével szólaltatja meg hangszerét.

A Pestiest bemutatja: Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Ramón Valle Trio

Koncertjein elsöprő energiával uralja a színpadot, akár trióval, akár nagyzenekarral játszik. Zenéje egyedi, melyben különböző stílusjegyeket ötvöz mesterien.

Ramón Valle hétéves korában kezdte zenei tanulmányait. 1984-ben végzett a havannai Escuela Provincial de Arte-ban. Húszéves korában már zenekarvezetője volt a Brújula Quartetnek, mellyel számtalan koncertet adtak a kubai és latin-amerikai térségben.

Első saját albuma 1993-ban jelent meg Levitando címmel. A lemezzel egyszer és mindenkorra tisztázta: Ramón Valle nem latin jazzt játszó zongorista, sokkal inkább latin zongorista, aki jazzt játszik. Zenéjében meghatározó a Jarrett-Corea-Hancock triumvirátus-féle jazzvilág, de mindez más dimenzióban, többféle hatással keveredve jelenik meg.

Már első európai fellépésekor lenyűgözte a kritikusokat. Ezt követően tengerentúli sikerei után megjelent második albuma, amely még az elsőnél is jobban kikristályosította megkérdőjelezhetetlen eredetiségét. 1998-ban letelepedett Európában, ahol a kritikusok szerint forgószélként söpört át a fesztiválokon; csodálatot, ámulatot hagyva maga után. Ugyanez mondható el azóta megjelent albumairól, szerzeményeivel a mai napig nem tud betelni az európai jazz-színtér.

Ramón Valle – zongora, Omar Rodriguez Calvo – bőgő, Jamie Peet – dobEzt olvastad már?