Magashegyi Underground szabadtéri szimfonik

Írta: Antal Beatrix.

A Magashegyi Underground szabadtéri szimfonikus koncertet ad július 7-én a Veszprémi Utcazene Fesztiválon. A különleges fellépésről Bocskor Bíborka énekesnőt kérdeztük.

- Mennyiben kell másképp készülni technikailag és lelkileg a szabadtéri szimfonikus koncertre, mint a tavaly novemberi MÜPA-beli Szimfonik Remixre?

- Erre a kérdésre nagyon nehéz lenne hitelesen válaszolnom, hisz számomra ezen a téren ez lesz az első ilyen tapasztalat. Persze elképzeléseim vannak, mint például az, hogy ha a MüPá-ban azt akartuk, hogy madarak szólaljanak meg, akkor ezt hangszerekkel megtehettük, míg szabadtéren a természet mint szabad szereplő akár jelen is lehet a koncerten, amire előre felkészülni lehetetlen. Tehát számomra annyiban más, hogy a két legfontosabb szereplő, mármint előadó és befogadó mellé még egy harmadik is társul, a szabad tér. És szeretem a szabadságot.... 


- Terveztek még valami különleges dolgot a Veszprémi Utcazene fesztiválra?

- Nem tudom, miért teszik fel olyan sokszor ezt a kérdést, mert számomra elég különleges az, hogy egy meglévő zenei anyagot több  mint 40 zenész átgondol, újraértelmez és színpadra rak, olyan szintű különlegességgel bír, hogy ezt nem érdemes überelni. Persze, hogy lesznek dalok, jelenségek, amik még nem voltak, de ezek a zene különlegességével nem akarnak és nem is tudnának versenyezni.


- Mennyire jelentett más élményeket, más tapasztalást a hangversenyteremben rendezett koncert, mint az eddigi pályafutások alatti koncertek?

- Más, teljesen más. Minden zenésznek nagy élményt jelent,  hogyha ilyen minőségben, ilyen tömörséggel, ilyen tisztán hallja meg és éli meg a saját dalait, mint a MüPá-ban. A dolog másik véglete a klubkoncert-élmény, ahol viszont a technikai adottságok többnyire reménytelenek, de ezt a  közönség felszabadultsága mindig kárpótolja. 

- Féltél összefogni ennyi embert a színpadon? Egyáltalán ilyenkor kié az irányítás?

- Félelem nem volt bennem, hiszen olyan embereket, akik egy dologra figyelnek, egy dolgot akarnak nem is kell összefogni. Összefogja őket a zene. 


- Előttetek olyan nagy sztárok adtak már szimfonikus kísérettel nagykoncertet, mint Sting, Elton John, George Michael vagy a U2. Merítettetek tőlük ötletet, vagy rögtön saját elképzelésekkel álltatok elő?

- Nem is jutott eszünkbe ez a dolog, a dalok sajátossága maga mellé hívott először 4 vonóst, majd fúvósokat, és egyszer csak a saját természetességéből kialakult ez a koncert. Nem tartom azt sem hibának, ha valaki követ valakit, főleg, ha számára jó az irány. De ez most nem így történt.


-  Számítottatok arra, hogy akkora sikere lesz legnagyobb slágereitek szimfonikus átiratainak?

-  Nem számítottunk erre, az emberek, amikor megcsinálnak valamit, jó esetben nem a sikerre gondolnak. Az hogy tetszett a befogadóknak, nagyon jól esik, szerencsére minden visszajelzés pozitív volt. Köszönjük innen is nekik a kíváncsiságot, nyitottságot és az értést!

- Volt bennetek félelem amiatt, hogy összefér-e az underground és a komolyzenei hangzás?

- Mi a dalokat szerettük volna színesíteni, tömöríteni, érzékenyebbé tenni, ez nem volt számunkra stiláris vagy zeneesztétikai  feladat.


- Idén ősszel tervezitek megjelentetni az új, szimfonikus nagylemezt.  Az új hangzásvilág mellett mi jellemzi a készülő album dalait?

- Most úgy látszik, hogy legfőbb jellemzője a dualitás lesz. 


- Pár hónapja lett ezer napos a zenekar. Sikerült-e megtalálni ez idő alatt a közös utat, vagy még mindig tart az összecsiszolódás, a kísérletezgetés? Milyen irányba szeretnétek tovább fejlődni?

- Annyiban összecsiszolódtunk, hogy tudatában vagyunk annak mindannyian, hogy együtt akarunk új területeken kísérletezgetni. Semmi nem dőlt el, csak az, hogy egy közös változót keresünk.

- Van-e valami titkos koncertvágyatok?

- Van, de az még titok. 


- A nyári fesztiválokra készültök valami különlegességgel?

- Igen, bevonultunk egy klubba, ahol a hangmérnökünkkel együtt átnéztük és kissé átgondoltuk a hangzásvilágunkat, és meghívtuk Gálos Ádámot (Intim Torna Illegál – a szerk.) dobolni azért is, hogy játékával színesítse a dalainkat és azért is, hogy addig Miki (Toldi Miklós, a Magashegyi Underground dobosa – a szerk.) gitáron tegye tömörebbé a dalok hangzását.


-  Ha egy fesztiválról nem kell másik fellépésre rohanni, van-e lehetőségetek külföldi (vagy akár hazai) előadók koncertjét megnézni? Ha igen, kiknek a fellépését néznétek meg szívesen?

- Igen, persze, hogy van idő, meg kíváncsiság pláne, de azért legtöbbször virtuálisan jutunk ezekhez az élményekhez.